Galgóczi Ágnes: A járvány stagnál, de a regisztrált fertőzöttek száma már csökken

DBZOL20201211015
2022.02.17. 10:28
A járvány ötödik hulláma a negyedik héten elérte a csúcsot, azóta stagnál, enyhül – ismertette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az M1 Aktuális csatornán csütörtök reggel.

Galgóczi Ágnes elmondta: a koronavírus koncentrációja egyelőre magas szinten stagnál a szennyvízben, de a regisztrált fertőzöttek száma folyamatosan csökken, az ötödik héten 13, a hatodik héten 32 százalékkal, tehát elindult a járványhullám leszálló ága. A szakember szerint a jelenlegi adatok alapján nem várható az esetszámok újabb ugrásszerű növekedése.

Az elmúlt két hétben a 30–50 év közöttieknél volt a leggyakoribb a fertőzés, előzőleg inkább a gyerekeknél

– tette hozzá.

Az igazolt fertőzöttnek továbbra is hét napra kötelező a karantén, de ez öt nap után véget érhet, ha időközben negatív lesz a teszt és jelentősen enyhülnek a tünetek, ami egyébként ebben a járványhullámba, az omikronnál már két-három nap után is gyakori – közölte.

Erre a megbetegedésre nincs speciális terápia, a vírusos betegségeknél általában szokásos pihenést, nagyobb folyadékbevitelt, D-vitamint, a tünetek enyhítését, a lázcsillapítást javasolják a szakemberek. Akinek pozitív a tesztje vagy tüneteket észlel, azonnal forduljon a háziorvosához – kérte Galgóczi Ágnes.

Ahogy arról az Index is beszámolt, tegnap 8578 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 115 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal szerdán közölt adataiból. A járvány közvetlen áldozatainak száma immár 42 966.

(Borítókép: Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)