Mégsem farkasok végeztek a gímbikával a Mátrában?

2022.02.17. 20:58

Néhány napja arról írtunk, hogy feltételezhetően farkasok marcangoltak szét egy gímbikát a Mátrában. A szarvas február 14-én bukkant fel egy mátracserpusztai ház udvarárán. A ház tulajdonosa értesítette a helyi vadászokat, akik a vérnyomokat követve másfél kilométerre találtak rá a súlyosan sérült állatra, amelyet gyakorlatilag élve kezdtek felfalni a farkasok.

Az esettel kapcsolatban azonban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság úgy véli: nem biztos, hogy farkasok támadták meg az állatot. A nemzeti park szerint ugyanis a fakasok jelenléte a területen nem jelenti azt, hogy minden állatot érő ragadozó támadásért ők a felelősek.

Kóbor kutyák, illetve házaktól rendszeresen kijáró kutyák ezen a környéken is sokkal gyakoribbak, mint a farkasok, és közismert, hogy ezek a háziasított „ragadozók” is elbírnak akár egy felnőtt gímszarvassal is

– olvasható a Bükki Nemzeti Park honlapján.

Mátranováknál az elmúlt években több farkasoknak tulajdonított támadás is történt, de a genetikai vizsgálatok csak egy esetben igazoltak farkast. A szóban forgó esetben még folyamatban van a genetikai vizsgálat.

A szakmabeliek véleménye szerint ugyanakkor semmi nem utal arra, hogy a nagyvadak emberi környezetbe menekülnének a farkasok elől.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.