Fontos változásra hívta fel a figyelmet az adóhivatal

BP-2855
2022.02.17. 10:31
Már SMS-ben is kérhet csekket a gépjárműadó befizetéséhez, aki természetes személyként így szeretné fizetni a március 15-ig esedékes adója első részletét – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-nek küldött csütörtöki tájékoztatóban.

SMS-ben a 06/30-344-4304-es telefonszámon kérhető csekk. Az üzenetbe a csekk szót, majd szóközt és az adóazonosító jelet kell beírni.

A szolgáltatást csak olyan magánszemélyek vehetik igénybe, akik pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek. Egy naptári évben, egy adóazonosító jellel legfeljebb kétszer kérhető ebben a formában csekk, amelyen kizárólag a 410-es adónemkódú gépjárműadó fizethető be.

A benyújtott igényre két gépjárműadócsekket postáz a NAV a bejelentett lakcímre. Ez elsősorban a levelezési cím, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási hely, és ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhelycímre érkezik a csekk – írták.

Az adóhatóság a gépjárműadóval kapcsolatos határozatokat és értesítéseket elektronikusan küldi mindenkinek, aki elektronikusan elérhető, a többiek postán kapják meg a papírokat. A fizetésre kötelezettek fizethetnek banki átutalással, csekken vagy az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül átutalással.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)