Nincs érdemi javulás a járványadatokban

DBZOL20210409001
2022.02.17. 09:05
Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében ma is, mint minden csütörtök és péntek délután, és szombaton oltási akciót szerveznek a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást.

Az elmúlt napon 8578 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 115 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal szerdán közölt adataiból. A járvány közvetlen áldozatainak a száma immár 42 966.

A beoltottak száma 6 384 828 fő, közülük 6 146 028 fő a második, 3 776 200 fő már a harmadik oltását is felvette. A járvány kezdete óta összesen 1 738 944-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 493 240 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 202 738 főre csökkent.

Jelenleg 5062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 206-an vannak lélegeztetőgépen.

Kérhető a negyedik oltás

Ahogy azt a kormány már bejelentette, 

a negyedik oltás is már kérhető, akár a most zajló oltási akciók keretében is.

A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Az olthatóság megítélése érdekében az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal és/vagy háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve a szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs. Azon oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül a betegségből történt felgyógyulás után, olthatók.

Ahol kötelező a maszkhasználat

Magyarországon az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait. Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni. 

(Borítókép: Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)