Az emberek közé menekülnek a farkasok elől az őzek egy mátrai faluban

2022.02.17. 10:38
Már fel sem tűnik Mátranovákon, amikor szarvasbika sétál a falu közepén, őzek legelésznek a polgármesteri hivatal parkolója mellett, illetve az állatok gyakran a házak kertjeiben is vendégeskednek. Nem egy skanzen és egy vadaspark egyesítése valósult meg a községben, csak a településen leltek menedékre az állatok a ragadozók elől.

Február 14-én egy gyönyörű, nyolcas trófeával rendelkező gímszarvas bika bemenekült be egy ház udvarára, az állatnak a hátsó combja sérült meg, dőlt belőle a vér. Az ingatlan tulajdonosa hívta a helyi vadásztársaságot, azonban mire a helyszínre értek, már csak a vérnyomokat találták – olvasható az ATV oldalán. A sérül hímet másfél kilométerrel odébb találták meg, majd egy kegyelemlövéssel megszabadították a szenvedéstől. Az egyik vadász egy közösségi oldalon posztolt az áldozatul esett gímszarvasról, a hátsó két combjából megközelítőleg hat-hét kilogramm hús hiányzott.

Az elsődleges jelek szerint farkas támadta meg, de várjuk még a Bükki Nemzeti Park vizsgálatának eredményét, csak azután tudok biztosat mondani

– mondta Szebenyi László, a Fénykő Vadásztársaság elnöke.

Az utóbbi két-három évben szinte mindennap vendégeskednek a szarvasok és az őzek a falunkban, és békességben élnek egymással. A vaddisznók csak azért nem, mert a sertéspestis miatt mind elpusztult

– fogalmazott Bodor Ernőné, Mátranovák polgármestere, aki azt is elmondta, hogy két hete épp a Bocskai utcai kertben legelt három szarvas, az egyiknek beleakadt az agancsa az udvari hinta kötélzetébe. Este a hazatérő munkások vették észre, hajnalig hiába küzdött az állat, hogy kiszabadítsa magát. Végül szakembert hívtak, aki elkábította, majd a vadászok visszavitték az erdőbe. 

A farkasveszélytől tartanak a helyiek, korábban az Index is beszámolt arról, hogy elszaporodtak a ragadozók támadásai, ami miatt figyelmeztető plakátokat is kitettek a faluban a hirdetőtáblákra. 

Ennél többet nem tehetek. Korábban mindig eljártam gombát szedni, kirándulni az erdőbe. Félek, mióta nappal is megmutatják magukat a farkasok. A helyi gazdák, akik ridegtartással nevelik a teheneket, a birkákat, a kecskéket, mind aggódnak, mert közeledik az ellési szezon 

– foglalta össze Bodor Ernőné. 

(ATV)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.