Piszok, feltört tojások és még egy rágcsáló is volt egy budapesti édesipari üzemben

2022.02.17. 10:14
Egy budapesti édesipari üzem ellenőrzése során erősen szennyezett eszközöket, helyiségeket és élő rágcsáló jelenlétét is felfedezték a termelőüzemben, az egység tevékenységét azonnal felfüggesztették – jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Súlyos higiéniai körülmények fogadták a Nébih szakembereit egy budapesti édesipari üzem helyszínén: az egész egység rendezetlen volt, a padozat, a falak, az eszközök, a berendezések és a polcok is koszosak és takarítatlanok voltak. A mennyezetről pókhálók lógtak, majdnem mindenhol pergett a festék a falról. 

Az ellenőrzés során a termelőüzemben élő rágcsálót is találtak a szakemberek.

A koszos melegítőzsámoly körül a megdermedt cukorszirupba mindenféle szennyeződés beletapadt. A nyújtóasztalok is erősen szennyezettek voltak, a lábazatra rászáradt, szinte rákövesedett a kosz.

A Nébih egy videót is közzétett az üzem állapotáról: 

Élelmiszert tároltak a padozaton, a szennyeződés veszélyének kitéve. Az öltözőben a szekrényben fedetlenül tojást, illetve feltört tojást tároltak. Az élelmiszer tárolására szolgáló tárolók szintén piszkosak voltak. A termelőtérben található kézmosót nem lehetett használni.

A higiéniai problémákon túl az ellenőrök megállapították, hogy az élelmiszer-vállalkozás hivatalos dokumentációi sem voltak elkészítve. A hatóság 7 tétel, mindösszesen 519 kg nem nyomon követhető élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta, és elrendelte hatósági zár alá vételüket, továbbá az élelmiszer-vállalkozás által előállított élelmiszereket a forgalomból visszahívta.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.