A Párbeszédet és Karácsony Gergelyt büntetik, ezért nincs még közös lista

20220217161642 PAP 3730
2022.02.18. 16:01
Kunhalmi Ágnes egy interjúban elárulta, milyen törésvonalak mentén zajlik a vita, amely miatt még mindig nem készült el a közös, hatpárti ellenzéki lista.

Legkésőbb 2022. február 26-ra összeáll a közös ellenzéki lista – mondta múlt hét vasárnap Márki-Zay Péter a Partizán című műsornak adott interjújában.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azóta már a hét közepén azt javasolta az egyezkedő ellenzéki pártoknak, hogy a listán még befutónak számító 43–47. helyeket sorsolják ki egymás között, így zárva rövidre a helyosztó vitát.

A listás helyek elosztásáról kérdezte az MSZP társelnökét, Kunhalmi Ágnest az ATV, aki az Egyenes beszéd című műsorban elmondta, még tartanak a tárgyalások a közös listáról.

Kunhalmi Ágnes kijelentette, arról egyelőre továbbra sem született hatpárti döntés, hogy az ellenzéki képviselőjelöltek elfogadják-e Márki-Zay Péter kisorsolós javaslatát.

Nyilván vannak, akiknek ez nem tetszik, leginkább azoknak, akiknek az sem tetszik, hogy az előválasztáson 852 ezer ember leadott szavazatát figyelembe kellene venni, amikor a hét párt dönt arról, hogyan osztja el a listahelyeket. Mert ezt nem lehet csak úgy sutba vágni. Az előválasztást akkor minek csináltuk?

– tette fel a kérdést az interjúban az MSZP társelnöke.

Kunhalmi Ágnes hozzátette, ahhoz tartja magát az MSZP, akárcsak a Párbeszéd, hogy a listahelyek kiosztásánál alapvetően az előválasztás, a korábbi választások, a kutatások eredményeit, valamint ezek valamiféle mixét kellene figyelembe venni. Hiszen ez lenne az érvelése alapján, ami hűen tükrözné a valóságot, szemben azzal, hogy egyesek szerinte az ellenzéki hatpárti szövetségen belül a saját sérelmeiket, illetve a Karácsony Gergellyel kapcsolatos averziókat próbálják valahogy megtorolni.

Kunhalmi Ágnes úgy látja, az ellenzéki szövetségen belül jelenleg a Párbeszéd indokolatlan büntetése zajlik azzal, hogy előválasztási győzelmeikhez képest nagyon kevés helyet kaptak a közös listán.

Én mint ennek a szövetségnek a nagyobbik fele, meg fogom védeni a partnerünket. Alapvetően felelős döntést fogunk hozni mindannyian

– jelentette ki a Párbeszédre utalva az MSZP társelnöke.

Kunhalmi Ágnes a beszélgetés során azt is beismerte, hogy bizony születnek különalkuk, hogy egyesek akár egy hellyel is előrébb juthassanak a közös ellenzéki listán.

Ugyanakkor a politikus azt is kiemelte, hogy a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy hat pár közösen ekkora fába vágja a fejszéjét. A viszonylag nehézkesen összeálló ellenzéki lista történetét abból a szemszögből is lehet nézni szerinte, hogy önmagában az csodálatos, hogy egyáltalán eljutottak idáig.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)