Szijjártó Péter külföldi választási beavatkozásról beszélt

PAP 3869
2022.02.18. 08:44
A külügyminiszter álláspontja szerint magyarok vagyunk, és nem hülyék.

A külügyminiszter a magát konzervatív szemléletű, a baloldali médiával szembe helyezkedő, „a jobboldali közösség hangosbeszélőjeként” definiáló Megafon rendezvényén szólalt fel, és úgy fogalmazott, hogy

ami még a következő időszakban szerintem várható, azok a nagyon durva külföldi beavatkozások a magyar választási folyamatba, annak kampányába és annak reménybeli kimenetelébe.

Szijjártó Péter szerint nyilvánvalóan nem véletlen, hogy élőben közvetítették az Európai Bíróság ítélethirdetését, amelyben Magyarország és Lengyelország ellen döntöttek a jogállamisági mechanizmus jogszerűségét megkérdőjelező perben. 

Az interneten terjedő, de a tárcavezető által pontosan nem kifejtett híresztelésről szólva elmondása szerint nem finomkodott az uniós nagykövetekkel, hanem szinte befenyítette őket, kiemelve Magyarország szuverenitását.

Hangsúlyozta, hogy ő külügyminiszterként leváltaná azt a magyar nagykövetet, aki véleményt nyilvánít egy másik ország belügyeiről, de azt nem határozta meg, hogy Magyarországon mely állam nagykövete tett ilyet.  

A miniszter azt is mondta, hogy felelősségre fogja vonni az olyan államok képviselőit, akik nem tartják be a választásokra vonatkozó nemzetközi jogszabályokat, ugyanis

„magyarok vagyunk, és nem hülyék”. 

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)