Attila úti luxus lakóház lett az év ingatlanfejlesztése

2022.02.19. 08:31
Az év ingatlanfejlesztése díjjal jutalmazták a Budapesti Ingatlan Nyrt. tabáni projektjét az Attila99loftot. A fejlesztés során kívül-belül megújult a Vérmező egyik ikonikus épülete. Györgyi Dénes mesterművét kortárs építészek tervezték újjá, az eredmény nemcsak az épület új lakói számára jelenthetnek majd különleges élményt.

A közelmúltban teljes körűen megújult a budai vár oldalának harmincas évekbeli épülete. Az átalakítás során a földszinten  étteremet és kávézót alakítottak ki, az épület emeleti részén pedig  nagy belmagassággal rendelkező loftok, valamint nagyteraszos penthouse lakások is helyet kaptak, 

Eddig nem volt a régióban olyan lakóingatlan, mint a közelmúltban elkészült fejlesztésünk – nyilatkozta lapunknak Ungár Anna, a BIF igazgatótanácsának elnöke, miután csütörtök este átvette Az év ingatlanfejlesztése díjat a Real Estate Awards gáláján.

Hotel vagy lakóház?

Nyugat-Európában és a tengerentúlon közel évszázados múltra tekintenek vissza azok a lakóingatlanok amelyek leginkább egy hotelre hasonlítanak. A lakásokhoz takarítás, mosodai szolgáltatás, recepció, biztonsági szolgálat, wellness- és spa-hozzáférés, vagy akár szobaszerviz is tartozik. Ezt az életformát támogatja a BIF most díjazott projektje is. Az épület lakói akár egy mobilalkalmazáson keresztül is intézhetik napi ügyeiket. 

Neves előd, méltó utódok

Az eredeti épületet a hazai építészet egyik meghatározó alakja – Kós Károly munka- és kortársa – Györgyi Dénes tervezte 1936-ban az Elektromos Művek számára. Nem ez volt az első épület amit a közműcégnek tervezett, nevéhez kapcsolódik a 1926-ban tervezett markáns art deco elemeket hordozó Honvéd utcai bérház és üzemépület. A tíz évvel később tervezett, Attila úti épület már a modern építészet minden eszköztárát alkalmazva egyedi, a környezetéhez és a tájhoz egyaránt illeszkedő épületet alkotott.

Az épület történetének közel kilencven éves története során számos átalakításon esett át, máig megőrizte eredeti karakterét. A mostani áttervezés két kortárs hazai építész Dékány Tibor, Hatvani Ádám tehetségét dicséri.