Jön a hó és a mínuszok

D KOS20181215037
2022.02.20. 16:04
Hidegfront érkezik, ismét jönnek a mínuszok a jövő héten. Napsütés, eső, néhol hózápor is lehet, a szél is több helyen megerősödik.

Hétfőn túlnyomóan borult lesz az ég, és az érkező hidegfronthoz kapcsolódóan többfelé várható eső, zápor, egy-egy helyen zivatar sem kizárt. A legtöbb csapadék a Dél-Dunántúlon várható. Erős, a front mentén viharos széllökésekre is készülni kell. A leghidegebb órákban mínusz 1 és plusz 7 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben plusz 6 és 14 fok közötti értékeket mérhetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

A meteorológiai szolgálat hétfőre nyolc megyében adta ki az elsőfokú figyelmeztetést viharos szél miatt. Zala megyében emellett még zivatarra is figyelmeztetnek, ahol elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Hétfő
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A figyelmeztető előrejelzésben azt írják, hétfőn a déli óráktól hidegfront vonul át az országon, melynek környezetében a Dunántúlon és az Alföld délnyugati részén az északnyugatira forduló viharos szelet akár 65–75 kilométer per órás széllökések is kísérhetik. A front mentén egy-egy intenzívebb záporban, jégdarazáporban az ég is megdörrenhet. A hétfő késő délutáni, esti órákra a front elhagyja az országot, ezzel együtt csillapodik a légmozgás is.

Jönnek a mínuszok

Kedden napos idő várható, de néhol előfordulhat zápor, a hegyekben hózápor is. Nagy területen lesz erős, az Észak-Dunántúlon viharos a szél. A hőmérséklet hajnalban többnyire mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul, de a szélvédett, derült tájakon akár mínusz 5 fokig is hűlhet a levegő. A csúcsértékek plusz 7 és 12 fok között alakulnak.

Szerdán a legtöbb helyen néhány órára kisüthet a nap. Szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor, főleg az északkeleti, keleti vidékeken helyenként havas eső, hó is hullhat. Sokfelé megerősödik, az Észak-Dunántúlon helyenként viharossá fokozódhat a szél. Hajnalban általában mínusz 4 és plusz fok között alakul a hőmérséklet, de a derült, szélvédett részeken mínusz 7 fokot is mérhetnek. Délután nyugaton 10–13, a keleti országrészben 3–9 fok várható.

Csütörtökön napos idő várható csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 7 és 0, a legmagasabb plusz 7 és 12 fok között valószínű.

Pénteken kezdetben napsütés várható, de a nap második felében helyenként előfordulhat kisebb csapadék. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. Hajnalban mínusz 6 és 0, a kora délutáni órákban plusz 7 és 12 fok között lehet a jellemző hőmérséklet.

Szombaton elszórtan fordulhat elő zápor, hózápor. Többfelé lesz erős a szél. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 3, napközben plusz 5 és 10 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap nem várható számottevő csapadék. Gyakran és nagy területen lehet erős a szél. A minimum-hőmérséklet mínusz 6 és 0, a maximum-hőmérséklet plusz 3 és 8 fok között alakul – olvasható az előrejelzésben.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)  • Tippek
  • Bankszámla