Kásler Miklós: A kormány felszámolná a meddőséget

DSZZS20220204008
2022.02.20. 21:00
A járvány leghatékonyabb gyógyszere az oltás – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós reméli, hogy egyre több fiatal fogja beoltatni magát.

Több szempontból minősítjük a járványokat: ilyen a fertőzési hullám csúcsa, a kórházi terhelés és az intenzív osztály terhelése, a lélegeztetésre szoruló betegek száma, valamint a legutolsó szempont, hogy hogyan alakul a betegség, és mikor éri el a végkifejletét. Egymáshoz képest ezek az értékelések körülbelül egy-két hetes csúszásban vannak. Amikor úgy tűnhet, hogy túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán, a többi szempontból ez csak később látszódhat – mondta Kásler Miklós az Életközelben című online videósorozat új adásában.

Kásler Miklós szerint az egészségügyben mélyreható változások zajlanak, ugyanis számos olyan dolog történt, aminek a hírértékét csökkentette a koronavírus-járvány. A miniszter hangsúlyozta: alapvető fontosságú az alapellátás átalakítása, fejlesztése és megerősítése.

A miniszter azt is kiemelte, hogy ugyancsak lényeges a 2018. május végére már elkészült ötnemzeti program, amihez társult a járványügyi hatodik program. Kiemelte a 13. kötelező oltás és a kötelezően ajánlott HPV-védőoltás bevezetését, valamint a legkorszerűbb technológiák meghonosítását is idesorolta: a robotsebészetet és a besugárzógépek Magyarországra szállítását. 

A miniszter a sikerekhez sorolta még a hálapénz megszűnését és az orvosi bérek emelkedését is. Mint mondta: Magyarország egészségügye soha nem látott mértékben fejlődött. 

Kásler Miklós közölte: lényegesen jobb helyzetben vannak az ápolók, mint korábban voltak. 2010-hez képest a fizetések 2021-re két és félszeresére növekedtek. A kormány a szociális helyzet javítását is kitűzte célul, új nővérszállók épültek, és a régiekben korszerű körülményeket alakítottak ki. 

A miniszter hozzátette: az ápolók utánpótlásának érdekében pályázatokat hoztak létre, hogy minél többen válasszák ezt az életpályát, a végzett nővérek számára pedig továbbképzési lehetőségeket biztosítanak. 

Felszámolnák a meddőséget

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy a meddőséggel küzdő családok segítéséhez számos pénzbeli könnyítést és magas színvonalú ellátást biztosítanak. A kormány egységes állami ellátórendszert hoz létre a meddőség felszámolására. A miniszter kiemelte a pécsi fejlesztést, ami azért jelentős, mert amellett, hogy a klinikai gyakorlat nagyon magas szintű, a kutatások lehetőségei is adottak, ami a további magas színvonalú ellátást garantálja. 

Az adás végén a pekingi téli olimpiáról is szót ejtett, mint fogalmazott, nagyon megérintette az olimpiai aranyérem, a sport leglényegesebb jellemzője a sportszerűség.

A sportolói emberi nagyságra láttunk példát, mert a magyar fiú felkelt a padlóról, kitartott, helyezéseket ért el, és amikor a testvére olimpiai bajnok lett, ugyanúgy örült, mintha ez neki sikerült volna

– mondta Kásler Miklós, majd hozzátette: reméli, hogy nagyon sok ilyen sportolója lesz nemcsak Magyarországnak, de az egész világnak is. 

(Borítókép: Kásler Miklós. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)