Vidéki iskolákban is lehet polgári engedetlenségi akció

D KOS20160420013
2022.02.20. 11:51
Sztrájk után polgári engedetlenségi akciókba kezdtek a pedagógusok, a következő hétre folytatást ígérnek.

Ahogy arról beszámoltunk, a január 31-i sztrájk után több intézményben polgári engedetlenségi akciókba kezdtek a pedagógusok.

Korábbi cikkünkben részleteztük, hogy a tanárok azért tiltakoznak, mert a kormány február 11-én rendeletben fektette le a munkabeszüntetés új szabályait, melyeknek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, az órák egy részét pedig meg is kell tartani.

A héten még többségében budapesti iskolákban zajlottak az akciók, de jövő hétre már több vidéki intézményből, valamint egy óvodából is érkezett jelzés a részvételi szándékról – derül ki az RTL Klub híradójának riportjából. Szűcs Tamás pedagógus azt is elárulta, hogy Miskolcon több iskolában várható polgári engedetlenségi akció.

A pedagógus-szakszervezetek március közepére hirdették meg a következő sztrájkot. Az Index a legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergelynél érdeklődött a pedagógusok ügyéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre elmondta: zajlanak a tárgyalások, a béremelési igényt jogosnak tartják, a sztrájkról viszont kimondta a bíróság, hogy jogellenes volt, ráadásul március második felében, közvetlenül a választások előtt sztrájkolni olyan, „mintha politikai akció lenne”.

(Borítókép:  Koszticsák Szilárd / MTI)