Emberi csontokat találtak a kalocsai érsekség felújításából származó földkupacokban

2022.02.21. 20:21
Emberi csontokat és csonttöredékeket találtak Kalocsa határában, ahová a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye által megrendelt felújítási munkálatokból származó felesleges földet szállították.

Egy ott lakó amerikai férfi hívta fel a 6300.hu nevű helyi portál figyelmét, hogy az érsekség területén található földhalmokban emberi csontmaradványok, többet között koponyadarabok, bordák, comb- és lábszárcsontok, csigolyák láthatók. A portál beszámolója szerint ide hordják a Szentháromság téren kiásott földet.

A kalocsai Szentháromság téren tíz éve felújítás zajlik, a tér kezelését a kormány száz évre ingyen az érsekség kezébe adta, a felújítást pedig már több milliárd forinttal is támogatta. A felújítás óta a tér központi elhelyezkedése miatt a belváros szinte járhatatlan. A munkálatok befejezésének határidejét már többször is meghosszabbították, legutóbb 2021. december végéig kellett volna befejezniük a felújítást. 

A csúszásnak az lehet az oka, hogy a munkálatok közben egy román kori templom maradványaira bukkantak, amelynek elkezdték a régészeti feltárását. Emellett még egy tömegsírt is megtaláltak, melyben valószínűleg szovjet katonákat temettek el. A földkupacokban talált csontok feltételezhetően innen származnak. 

(via 444)