A médiahatóság vezetője szerint a független média csak egy mítosz

D  YT20210922001
2022.02.21. 20:00
A média függetlensége csak egy olyan mítosz, amelyet a sajtótermékek hoztak létre – ezt mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetője egy interjúban.

Koltay András azt követően került az NMHH, illetve a Médiatanács élére tavaly decemberben, hogy e két szerv korábbi vezetője, Karas Monika „új szakmai kihívásokat keresve” benyújtotta lemondását 2021 őszén.

Kinevezése óta most először adott nagyinterjút, amelyben elmondta: bár 20110 és 2019 közt már tagja volt a Médiatanácsnak, nem készült arra, hogy végül az NMHH és a Médiatanács élére kerül. Kérdésre válaszolva azt is közölte: a felkérés nem úgy érkezett, hogy egyszer csak felhívta őt a miniszterelnök.

Mielőtt javaslatot tett, kikérte az érintett média-, újságíró- és hírközlési szakmai szervezetek véleményét. Több tucat ilyen működik. Azok közül, akik tettek írásban javaslatot, a legtöbbjük megtisztelő módon rám gondolt

– mondta Koltay András, arra a feltételezésre is reagálva, miszerint Karas Monika lemondásával, illetve az ő kinevezésével újabb kilenc évre akarták bebetonozni azt, hogy a Fidesz embere felügyelhesse a magyar médiát.

Az NMHH új vezetője ezután azzal folytatta, hogy szerinte „mindig lesznek olyanok az EU-ban és itthon is, akik nem szakmai vagy jogi kérdést, hanem politikai fegyvert látnak egy ilyen kinevezésben. Hozzátette. szerinte neki ezzel nincs dolga, ugyanis „egyetlen hivatását és esküjét komolyan vevő köztisztviselőnek sem lehet dolga a pártpolitikával”, illetve nem az ő dolga megszabni, hogy milyen feltételek mellett nevezik ki a médiahatóság vezetőjét.

Koltay András arról is beszélt, hogy nem veszi komolyan azokat a felvetéseket, miszerint nincs sajtószabadság Magyarországon. Szerinte azért sem lehet ezt megtenni, mert az uniós szervek már 2010 óta azt hangoztatják, hogy sajtószabadságnak Magyarországon befellegzett.

Majd [utána] azt mondják, hogy 2021-ben van biztosan vége a sajtószabadságnak. Aminek ennyiszer keltik a halálhírét, alighanem hosszú életű lesz

– fogalmazott az NMHH vezetője, majd kifejtette: szerinte a magyar média már a rendszerváltás és a szocializmus utána vadprivatizáció óta furcsán működik.

Az újságírók jelentős része politikacsináló szerepbe helyezkedett, aztán benne is ragadt, majd megsértődött, amikor erre politikai választ kapott

– mondta erről Koltay András, majd utána hangsúlyozta: szerinte ma már a legfontosabb kérdés nem az, hogy „ ki uralja a nyomtatott sajtót vagy a közmédiát”, hanem  az, hogy interneten és a közösségi médiában mi és hogyan jelenik meg. Ezt követően leszögezte, hogy szerinte

A magyarországi nyilvánosság ma olyan sokszínű, mint korábban soha, függetlenül attól, hogy politikai alapon ezt ki miként minősíti.

Arról hogy a média  Magyarországon lehetne-e független, Koltay András azt mondta: „Még nyugaton is vannak olyan bátor szerzők, akik leírják, hogy a média függetlensége önmaga által gyártott mítosz. Hiszen mindig a tulajdonos és más érdekcsoportok érdekei mentén működik, ráadásul az újságíró is szükségszerűen elfogult. Nyilván vannak bátor, személyükben független és méltányos újságírók vagy szerencsésebb orgánumok, de a sajtó függetlensége jogi kategóriaként nem értelmezhető”.

Amúgy sincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól

– fogalmazott az interjú későbbi részében Koltay András ugyanezzel kapcsolatban.

Az NMHH vezetőjét arról is megkérdezték, hogy mit gondol az MTVA-s Bende Balázs elhíresült kijelentéséről, miszerint a közmédiában nem lehet megjeleníteni az ellenzéki véleményeket és mindig a kormánypárti narratívát kell hangoztatni. 

Erről az ügyről megvan a magam véleménye. De a megfelelő következtetést házon belül az MTVA vezetésének kell levonnia

– mondta Koltay András, hangsúlyozva, hogy „a médiahatóság ilyen és ehhez hasonló ügyekben nem tehet mást, minthogy a normativitás talaján áll”. 

(via 24.hu)

(Borítókép: Koltay András. Fotó:  Illyés Tibor / MTI)