Megjöttek a hétvégi adatok, 200 ezer alá csökkent az aktív fertőzöttek száma

DBZOL20210318111
2022.02.21. 09:11
Jelentősen csökkent az új fertőzöttek száma a múlt heti összesített adatokhoz képest. Kórházban 4741 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen.

Az elmúlt három napon 65 772 mintavétel alapján 13 261 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 233 beteg – derül ki a központi tájékoztató oldal hétfőn reggel közölt összesített adataiból.

  • A beoltottak száma 6 389 336 fő, közülük 6 156 649 fő a második, 3 791 546 fő már a harmadik oltását is felvette.
  • A járvány kezdete óta összesen 1 759 685 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 43 299 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma jelenleg 1 526 826 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 189 560 főre csökkent.
  • Kórházban 4741 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen.

A megbetegedések megyénkénti lebontását tekintve a legtöbb új fertőzöttet Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Veszprém és Baranya megyében azonosították.

Egy héttel ezelőtt az összesített hétvégi adatok szerint 21 081 új koronavírusos megbetegedést igazoltak, meghalt 271 beteg. Kórházban 5186 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 199-en voltak lélegeztetőgépen.

Legutóbb napi adatokat pénteken közölt az operatív törzs, ezek szerint 7480 új beteget regisztráltak, meghalt 100 ember. Kórházban 4919 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 201-en voltak lélegeztetőgépen.

Csökkenést mutatnak az adatok

Az Index folyamatosan követi a hétvégi összesített adatok alakulását a negyedik és az ötödik hullámban. Az adatokból jól látszik, hogy a delta-hullám idején nem volt ennyi megbetegedés hétvégenként, mint a jelenleg is tomboló omikron-hullámban.

fertőz
Fotó: Index

A halálozások száma az omikron-hullám idején egyelőre nem olyan súlyos, mint amilyet a delta-hullámban figyelhettünk meg.

halottak
Fotó: Index

Több szakember szerint a koronavírus omikron-variánsa hozza el a járvány végét, míg többen egy újabb, sokkal fertőzőbb vírusvariáns megjelenésére számítanak. Utóbbiakhoz tartozik Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában működő virológiai laboratórium vezetője és Mark Dybul amerikai immunológus és orvoskutató is.

Jakab Ferenc szerint nem zárható ki, hogy egy sokkal fertőzőbb vírusvariáns jelentkezhet a közeljövőben, de rengeteg új fejlesztés van, amivel talán könnyebben lehet kezelni a fertőzést. A virológus úgy látja, hogy felesleges nyájimmunitásról beszélni, ugyanis a koronavírus is hasonló fertőzés, mint egy nátha, amit évről évre elkaphatunk, így a védettség a koronavírus ellen rövid ideig tart.

Mark Dybul szerint elkerülhetetlen, hogy megjelenjen egy teljesen vakcinarezisztens vírusváltozat. Úgy látja, egy ilyen változat megjelenésénél fontosabb lesz a maszkviselés, a társadalmi távolságtartás és az általános higiéniai szabályok betartása. Mark Dybul jóslata szerint 2022 nyarán jelenhet meg a teljesen rezisztens vírusváltozat.

Mikor cseng le az ötödik hullám?

A koronavírusos megbetegedések napi száma Vattay Gábor szerint március elején kétezerre csökkenhet. Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője elmondta, hogy a számítások szerint március 15-re apadhat napi ezerre az esetek száma Magyarországon.

A szakember kiemelte, hogy az ötödik hullám majdnem pontosan a járvány kitörésének második évfordulóján cseng le. Elmondása szerint az adatok azt mutatják, hogy további 3500 halálozás következik be tavasszal. Vattay Gábor előrejelzése szerint a halálozások napi száma április elejére esik negyven alá, és majd csak májusban szűnik meg teljesen.

Februárban folytatódik az oltási akció

Februárban csütörtökönként és péntekenként délután kettő és hat óra között, míg szombatonként délelőtt tíz és délután hat óra között fogadják az oltóhelyek az oltakozókat előzetes időpontfoglalás nélkül, helyszíni regisztrációval.

Az 5–11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Az oltás felvételéhez hozzájáruló nyilatkozat szükséges, kiskorú esetében ezt a szülők töltik ki. Minden oltáshoz külön hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteni.

  • Az oltatlanok számára ide kattintva érhető el a nyilatkozat.
  • A harmadik oltáshoz ezen a linken keresztül érhető el a dokumentum.
  • A negyedik oltáshoz ide kattintva töltheti le a nyilatkozatot.
  • A 12–17 év közöttiek oltásához ide kattintva érhető el a szülői hozzájáruló nyilatkozat.
  • A harmadik oltás felvételéhez szükséges szülői hozzájáruló nyilatkozat a 12 és 17 év közötti gyerekek oltásához ide kattintva tölthető le.

(Borítókép: Betegszállítók 2021. március 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)