Egyre több vidéki iskolában csatlakoznak a polgári engedetlenségi akciókhoz

2022.02.21. 12:11 Módosítva: 2022.02.21. 12:36
Ezen a héten is folytatódnak a polgári engedetlenségi akciók, a fővárosi intézmények mellett a vidéki iskolák közül is egyre többen döntenek a tiltakozás mellett. Ma többek közt szombathelyi és szigetmonostori tanárok döntöttek úgy, hogy nem veszik fel a munkát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány február 11-én rendeletbe foglalta a munkabeszüntetés új szabályait, melynek értelmében gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, az órák egy részét pedig meg is kell tartani. A pedagógusok szerint mindez az Alaptörvénnyel és az uniós joggal is szembemegy, ezért polgári engedetlenségi akciók szervezésébe kezdtek. Pontosan egy héttel ezelőtt a Kőbányai Szent László Gimnázium tanárai nyitották a sort, példájukat azóta több iskola követte.


Ahogyan az várható volt, a polgári engedetlenségi akciók ezen a héten is folytatódnak, hétfőn a budapesti intézmények közül a következők csatlakoztak:

  • Leövey Klára Gimnázium
  • Kempelen Farkas Gimnázium
  • Corvin Mátyás Gimnázium
  • BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikum
  • Fekete István Általános Iskolában

A fővárosiak mellett több vidéki iskola is a szerveződés mellett döntött, Szigetmonostoron a Zöldsziget Körzeti Általános Iskola, Szombathelyen a Zrínyi Ilona Általános Iskola, Dunakeszin pedig a Radnóti Miklós Gimnázium tanárainak egy része tiltakozik. Egy, a Radnótiban tanító pedagógus a Telex kérdésére elmondta: csoportösszevonásokkal folyik az oktatás, a diákok nagy része bent van az iskolában.

Eközben az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium volt diákjainak szolidaritási nyilatkozatát már több mint 800-an aláírták. 

„A tanár mintát jelent a diákjainak. Azok a tanárok, akik kiállnak jogaik mellett, és akár a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodva sztrájkolnak, azok megérdemlik elismerésünket, megbecsülésünket és támogatásunkat” – fogalmaznak.