Szlávik János: Egy időre vége lesz a koronavírus-járványnak

D KOS20200422011
2022.02.21. 14:13
Lassan csökkennek az esetszámok, de ez természetes – mondta Szlávik János. A szakember úgy gondolja, hogy hamarosan Magyarországon is jöhet a járványügyi szabályok enyhítése.

Nincsenek felesleges oltások, aki most úgy dönt, hogy beoltatja magát, az mindig jól dönt. Nyilvánvalóan a három oltás jó az omikron ellen, de egy oltás is véd – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

A szakember elmondta, hogy bár lassan, de csökken a kórházban ápolt betegek száma. Ez természetes, az előző hullámoknál is így volt – tette hozzá. Több száz millió megbetegedés után rengeteg olyan ember maradt, aki az akut tünetek elmúlása után valamilyen poszt-Covid-tünetet észlel magán, de nem minden az. A poszt-Covid elmúlik, a leghosszabb, amelyet megfigyeltek a SARS-betegségeknél, két év volt, de általában néhány hónap után elmúlnak – ismertette a szakember.

Elmondta, hogy a különböző variánsok hasonló poszt-Covid-tüneteket okoznak. A jó hír, hogy az oltások csökkentik a poszt-Covid-tünetek kialakulásának esélyét, ez még egy érv az oltás mellett.

Abban, hogy egy időre vége lesz a koronavírus-járványoknak, én is hiszek, én is úgy gondolom, hogy egy darabig most csönd lesz

– fogalmazott Szlávik János. Hozzátette: az sem biztos, hogy úgy fog visszatérni a koronavírus ősszel, mint korábban, ugyanis nagyon sokan be vannak oltva vagy átestek a betegségen. Szerinte ez a nyájimmunitásnak köszönhető. A szakember úgy véli: ha egy szervezet már találkozott a fertőzéssel, könnyebben átvészeli a megbetegedést. A legnagyobb bajban az oltatlanok vannak – tette hozzá.

Szlávik János elmondta, hogy a koronavírus fertőzőképessége nem hozható összefüggesbe az időjárás alakulásával. Kiemelte, hogy vannak olyan országok, ahol folyamatosan meleg van, ennek ellenére nagyon magas a megbetegedések száma. A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban elmondta:

Úgy gondolom, hogy el kellene már engedni ezeket az intézkedéseket. Nem rossz az, hogy egyes országok gyakorlatilag mindent eltörölnek

– mondta Szlávik János a TV2 reggeli műsorában. Hozzátette: Magyarországon is vannak adatok arról, hogy mekkora az átoltottság, hányan estek át a betegségen. Elképzelhető, hogy hamarosan eljön az a pillanat, amikor idehaza is megszűnnek a korlátozások, akár a közlekedésben kötelező maszkhasználat is – mondta a szakember.

A hétvégi összesített adatok alapján 13 261 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 233 beteg. Kórházban 4741 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 6 389 336 fő, közülük 6 156 649 fő a második, 3 791 546 fő már a harmadik oltását is felvette.

(Borítókép: Szlávik János infektológus főorvos a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében, Budapesten 2020. április 22-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)