Elutasították Hajnal Mikós kifogását a fideszes plakátok miatt

2022.02.22. 21:31
Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és az Egységben Magyarországért országgyűlésiképviselő-jelöltje a Facebookon jelentette be, hogy hivatalos választási kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz a fideszes plakátok impresszumának hiánya, valamint a Fidesz szlogenje miatt. A Budapest 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság az ellenzéki politikus kifogásának nem adott helyt, azt elutasította.

Fürjes Balázs és az összes fideszes képviselőjelölt óriásplakátjain hiányzik az impresszum, az az információ, amely elárulja, ki fizette az adott kampányterméket. Impresszum hiányában a kampányelszámolás hitelessége is kérdésessé válik, valamint felmerül a gyanúja annak, hogy a plakátokat törvénytelen forrásokból finanszírozták

– írja bejegyzésében Hajnal Miklós.

A Momentum politikusa szerint a kormány és a Fidesz szlogenje is problematikus, hiszen azok alkalmasak a megtévesztésre.

Hajnal szerint  a fideszes jelöltek plakátjaira a kormány elmúlt három hónapban használt „Magyarország előre megy! Nem hátra!” szlogenjére kísértetiesen hasonlító felirat került: „Előre menjünk, ne hátra!”. 

Hajnal Miklós azt feltételezi, hogy a kormány több tízmilliárd forintnyi közpénzből készítette elő egy párt választási kampányát. Úgy véli: a kormánypárti plakátok alkalmasak a megtévesztésre: a választók nem tudhatják, hogy kormányzati kommunikációt látnak-e vagy választási plakátokat. Hajnal Miklós ezen szabálysértések miatt nyújtott be kifogást, amelyben a törvénysértés megállapítását és bírság kiszabását indítványozta a választási bizottságnál.

A kifogást elutasították

A Budapest 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság az ellenzéki politikus kifogásának nem adott helyt, azt elutasította.

A kifogástevővel ellentétben a Bizottság álláspontja szerint egyértelműen megállapítható, hogy a plakátokon szereplő Fürjes Balázs egyértelműen a Fidesz és a KDNP közös jelöltje. A plakátról objektíven megállapítható, hogy kinek a támogatására buzdít, és ki a plakát tényleges alkalmazója.

A bizottság kiemelte továbbá: a hivatkozott kormányzati plakáton egyértelműen, jól beazonosítható módon látható, hogy ki a megrendelő, és kinek az érdekében tartalmazza a hirdetést, illetve az üzenetet (Magyarország Kormánya). A jelölt plakátjai, illetve a Kormányzat plakátjai teljesen eltérő színeket és hátteret is használ, így a „laikusok” számára is egyértelműen megállapítható, hogy kinek a támogatását ösztönzi. A bizottság álláspontja szerint a jelöltet népszerűsítő plakát, továbbá az egymáshoz hasonló üzenetek által a választási eljárás Hajnal Miklós által megjelölt alapelvei nem sérülnek.