Parkolási korrupcióval gyanúsítják Horváth Csaba zuglói polgármestert

D KOS20200914002
2022.02.23. 10:35 Módosítva: 2022.02.23. 16:57
Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban – közölte Horváth Csaba polgármester a közösségi oldalán. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus.

Szerda délelőtt a zuglói polgármester a Facebook-oldalán azt írta: az eljárás pontos okát egyelőre nem ismerik, de mindenben együttműködnek az ügyészséggel.

Amint többet tudunk, tájékoztatjuk a közvéleményt

tette hozzá Horváth Csaba.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, zuglói képviselőjelölt szintén arról számolt be közösségi oldalán: azt a hírt kapta, hogy házkutatás zajlik a zuglói önkormányzatnál, illetve a kerület egyik cégénél.

Sajnos hallottam olyan információkat, amelyek arra utaltak, hogy ez be fog következni, mivel a SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozásnak lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai

– írta a független országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

Hadházy Ákos szerint fontos elmondani, hogy „a SYS IT ügye a kormány legmagasabb köreihez vezet”. Azt is írta, hogy a számlagyárként működő cég „egy nagyon komoly csalássorozat központi szereplője”. 

Nem akar elbújni a polgármester

Horváth Csaba szóvivője az Indexnek megerősítette, hogy az ügyészség munkatársai házkutatásra érkeztek a polgármester által megnevezett helyszínekre. Lapunkat arról is tájékoztatták, hogy azért tettek ki bejegyzést Horváth Csaba Facebook-oldalára, mert nem akartak elbújni, illetve jelenleg csak ennyit tudnak közölni az ügyben, amint azonban több információjuk lesz, meg fogják osztani, közleményt adnak ki. A poszttal előre meg akarták erősíteni a házkutatás tényét, hogy „ne szurkáljanak ködbe az újságírók”. Hadházy Ákos bejegyzését nem kívánták kommentálni. A házkutatások még a Horváth Csaba sajtósával folytatott beszélgetésünk alatt is zajlottak. 

Írásban feltett kérdéseinkre hasonló válasz kaptunk, közölték:

A házkutatás tényét meg tudjuk erősíteni, ahogy azt a polgármester úr is megtette közösségi oldalán. Természetesen amint több információval rendelkezünk, azonnal megosztjuk a nyilvánossággal. Kérem szépen, csak az ismert tényekre támaszkodjanak.

Megszólalt az ügyészség

Korrupciós bűncselekményekkel összefüggésben tartott házkutatást a zuglói polgármesteri hivatalban szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség – erősítette meg az Origo információját Kovács Katalin, a szervezet szóvivője az MTI-nek. A közlemény szerint Kovács Katalin annyit közölt, hogy korrupciós bűncselekmények miatt nyomoznak, jelenleg is nyomozati cselekmények vannak folyamatban. A szóvivő bővebb tájékoztatást későbbre ígért.

Kiterjedt nyomozás zajlik

Szerda kora délután a Központi Nyomozó Főügyészség közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatnak, hogy korrupciós bűncselekmények miatt gyanúsított a zuglói polgármester és egy volt helyi politikus.

A Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja

– áll a közleményben.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen, köztük a zuglói önkormányzat épületében kutatásokat és lefoglalásokat végzett, majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

Az ügyészségi közlemény arra is kitért, hogy

a megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Ezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezt a céget, hogy havi hárommillió forintért cserébe nem fogja a cég ellenében érvényesíteni a befolyását az ügyben – írták az ügyészségi közleményben. Hozzátették: a gyanúsított legalább három alkalommal vett át alkalmanként hárommillió forint készpénzt. A tájékoztatás szerint a kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

(Borítókép: Horváth Csaba 2020. szeptember 14-én. Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)