Orbán Viktor: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia

D MTI20211221005
2022.02.23. 17:38 Módosítva: 2022.02.23. 18:08
Orbán Viktor miniszterelnök szerda este fél hatkor rövid videóüzenetet tett közzé Facebook-oldalán. A kormányfő hangsúlyozta, kormánya azt szeretné, ha az ország kimaradna az orosz–ukrán konfliktusból. Orbán Viktor üzent az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének is.

Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia! – ezzel a címmel posztolt közösségi oldalára a miniszterelnök szerdán. Orbán Viktor a Honvédelmi Minisztérium épülete előtt állva azt mondta, találkozott a honvédelmi miniszter vezetésével, azokkal a katonatisztekkel, akik ma Magyarország biztonságát garantálják a munkájukkal. 

A miniszterelnök szerint a helyzet Ukrajna és Oroszország között továbbra is komoly és feszült. 

Mindent meg kell tennünk a háború elkerülése érdekében, Magyarországnak ebből a konfliktusól ki kell maradnia

– jelentette ki. 

Hozzátette: Magyarország biztonsága a legfontosabb érdek, ennek megfelelően szó sem lehet azoknak a baloldali javaslatoknak az elfogadásáról, amelyek alapján katonákat és fegyvereket küldenének Ukrajnába. 

A miniszterelnök kiemelte: Magyarországnak a béke helyreállítása érdekében tett nemzetközi erőfeszítésekben kell szerepet vállalnia, és közben fel kell készülnie a hadseregnek arra, hogy ha a dolgok rosszra fordulnak és menekültek érkeznek, a hadsereg a rendőrséggel együttműködve képes legyen kezelni a helyzetet. 

A rövid, egyperces videó végén Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a honvédelmi minisztériumi látogatása során azt a benyomást szerezte, hogy Magyarország biztonsága jó kezekben van.

Márki-Zay Péter javaslatai

Tíz nappal ezelőtt Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Gulyás Márton Partizán című műsorában azt mondta:

tart attól, hogy kirobbanhat a háború Ukrajna és Oroszország között, de ő kész lenne magyar katonákat küldeni Ukrajnába, ha a NATO úgy döntene.

Kérdésre megerősítette: támogatná Ukrajna felvételét a NATO-ba.

Kedden az ATV esti műsorában, az Egyenes beszédben mondta el Márki-Zay Péter, hogy akár fegyvereket is kész küldeni Ukrajnába, ha megválasztják.

Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

Az interjúban később még egyszer megerősíti: nem lehet kizárni, hogy Magyarország katonai missziót küldjön Ukrajnába, hiszen Afganisztánba és más NATO-missziókba is küldött.

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő este Vlagyimir Putyin parancsára „békefenntartó” orosz csapatok vonultak be Kelet-Ukrajnába, miután az orosz elnök elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét. A fejleményekkel kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton kutatót is kérdeztük. Orbán Viktor tegnap összehívta a Nemzetbiztonsági kabinetet az ukrajnai helyzet miatt. Az eszkalálódó eseményeket percről percre követheti velünk ide kattintva.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. december 21-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI)