Párbeszéd: A tatárszentgyörgyi romagyilkosság évfordulója megrendítő mementó

2022.02.23. 14:34
A rasszizmus elfogadhatatlanságára hívták fel a figyelmet a Párbeszéd politikusai.

Ami 2009. február 23-án hajnalban Tatárszentgyörgyön történt, annak fordulópontnak kellett volna lennie az ország rendszerváltás utáni történelmében. Nem lett az – közölte Facebook-oldalán a Párbeszéd. A párt emlékeztetett: a szörnyű gyilkosság nem hirtelen felindulásból történt, előre megfontolt és előre megtervezett volt.

Azt látjuk, hogy más demokráciákban egy ilyen kíméletlen gyilkosság megmozgatja a társadalmat, felkavarja és színvallásra kényszeríti a politikát, mint például a George Floyd-gyilkosság az USA-ban. Magyarországon nem ez történt!

– fogalmazott közleményében a párt.

Továbbá azt is kiemelték, hogy a gyilkosság óta minden eddiginél erőteljesebbé vált hazánkban a rasszizmus, a kirekesztés és az uszítás, amelynek kezdeményezője sok esetben éppen a kormány. Hogy minek kellett volna történnie? – tették fel a kérdést.

Pont az ellenkezőjének. Az államnak példát kellett volna és kellene mutatnia együttérzésből, szolidaritásból, kiengesztelésből, megbékítésből. Közösséget kellett volna vállalnia roma honfitársainkkal, ígéretet tennie a megvédésükre, előmozdítania befogadásukat

– hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a rasszista erőszak minden megnyilvánulása elfogadhatatlan.

A Párbeszéd politikusai – Tordai Bence frakcióvezető-helyettes, Szabó Rebeka zuglói alpolgármester, valamint Berki Sándor, a párt kisebbségi és etnikai referense – Tatárszentgyörgyre is ellátogattak. A politikusok egybehangzóan azt mondták: az Egységben Magyarország célja, hogy soha többé ne történhessen ilyen hazánkban.

A tatárszentgyörgyi romagyilkosságok tizenhárom éve történtek: 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön felgyújtották egy roma család házát, két embert, egy 27 éves férfit és ötéves kisfiát agyonlőtték.