A járványügyi intézkedések eltörlését követeli az ellenzéki összefogás

DBZOL20200427026
2022.02.24. 15:39
Az Egységben Magyarországért képviselői rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak, ahol kijelentették: a járvány mostanra olyan szakaszba lépett, hogy „a még érvényben lévő korlátozásoknak semmi értelmük”.

A pandémiás helyzet endémiás helyzetbe folyik át szép lassan, ezért át kell térni az egyéni felelősségvállalásra – jelentette ki az Egységben Magyarországért sajtótájékoztatóján Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, kiemelve, hogy éppen ezért követelik a kormánytól a járványügyi korlátozások eltörlését.

Hogy pontosan mely intézkedésekre gondolnak, arról Schmuck Erzsébet beszélt bővebben. Mint mondta, „elfogadhatatlan, hogy ekkora különbség van az oltottak és az oltatlanok között”, de a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakításával sem értenek egyet.

A tesztek megsemmisítése helyett inkább ingyenes tesztelést kellene biztosítani a lakosságnak, a szűrés ugyanis továbbra is komoly kiadást jelent a családoknak

– emelte ki az LMP társelnöke.

Vajda Zoltán, az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje ezek mellett a maszkviselési szabályok logikátlanságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy míg a stadionban nem kötelező a maszk, addig egy kongresszuson vagy a színházban muszáj viselni.

A Budapest 13-as számú választókerületében induló politikus felidézte azt az esetet is, amikor Orbán Viktor egy cukrászdában maszk nélkül vásárolt süteményt.

„Utólag ezt azzal indokolták, hogy helyben fogyasztotta el az édességet. Én még olyan vírust nem láttam, ami állva fertőz, de ülve nem” – jegyezte meg Vajda Zoltán.

Felesleges a veszélyhelyzet?

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese elmondta: már így is hatalmas a pedagógushiány, de a kötelező oltás miatt további tanárok hagyják el a pályát, aminek semmi értelme.

„Szintén felesleges a veszélyhelyzetet fenntartani, a kormány ezzel csak a hatalmát erősíti, erre hivatkozva korlátozzák például a pedagógusok sztrájkját” – mondta az ellenzéki politikus.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője mindezt kiegészítette azzal, hogy a járvány óta egészségügyi ellátáshoz is csak korlátozottan lehet hozzájutni.

Az Egységben Magyarország képviselői a sajtótájékoztatón röviden az orosz–ukrán helyzetről is említést tettek. Kiemelték, hogy elítélik „az egész pályás letámadást”, jogszerűtlennek tartják. „A felelősség egyedül Oroszországé” – hangsúlyozták.

Az ellenzéki összefogás 19 órára tüntetést szervez a budapesti orosz nagykövetség elé, az eseményről az Index is tudósít.

(Borítókép: Maszkot viselő emberek egy budapesti villamosmegállóban 2020. április 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)