Szijjártó Péter nagyon határozottan cáfolt egy fake newst

D MTZ20220204019
2022.02.24. 16:16
Aljas hazugságnak nevezte a külgazdasági és külügyminiszter azt az állítást, hogy elküldtek a kijevi magyar nagykövetségtől olyan magyar állampolgárt, aki ott keresett menedéket.

Szijjártó Péter csütörtökön Facebook-oldalán azt írta: „egészen elképesztő”, hogy még ilyenkor, háború idején is vannak olyanok, akik álhíreket gyártanak és terjesztenek, s azért, hogy maguknak vagy másoknak politikai tőkét kovácsoljanak, megpróbálják lejáratni azokat, akik éppen azért dolgoznak, hogy segítsenek a bajba jutott honfitársainkon.

„Tisztelettel kérem őket, fejezzék be!” – fogalmazott.

A valóság a következő: a kijevi nagykövetségünk teljes létszámmal működik, a nap folyamán több mint ötven magyar állampolgár kereste fel személyesen hosszabb-rövidebb időre az épületet, és egyeztetett szolgálatban lévő munkatársainkkal. Mivel az alapvető infrastruktúránk gond nélkül üzemel, tehát van víz, gáz és villany, a nagykövetségi munkatársaim jelenleg el tudják látni a szükséges feladatokat, és segítséget nyújtanak minden bajba került magyar állampolgárnak

– írta a tárcavezető. Hozzátette, hogy mindazon magyar állampolgárok számára, akik biztonságot keresnek a képviselet épületében, természetesen továbbra is rendelkezésre állnak, jelenleg is több magyar állampolgár tartózkodik a követség falai között.

Természetesen mindenki addig maradhat, amíg szükségét érzi. Aljas hazugság, hogy bárkit elküldtünk volna

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a válsághelyzetből fakadóan viszont a telekommunikációs szolgáltatás akadozik, így a telefonvonalak nem mindig üzemelnek.

A bejegyzésben azt írja: ha emiatt bármely bajba került magyar állampolgár nem tudná elérni a nagykövetséget telefonon, akkor hívja a nap 24 órájában üzemelő konzuli szolgálatot (+36-80-36-80-36), ahol a nagykövetség munkatársai folyamatosan fogadják a hívásokat, és azonnali felvilágosítást adnak.

Annak érdekében, hogy minden hívást fogadni tudjanak, a konzuli szolgálat budapesti központja emelt létszámmal üzemel – olvasható a bejegyezésben.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2022. február 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)