Meghalt Szolnoki Andrea

2022.02.25. 20:03
Pénteken meghalt Szolnoki Andrea, aki korábban Demszky Gábor egyik helyettese volt, és az SZDSZ színeiben politizált.

Hetvenhat éves korában, pénteken elhunyt Szolnoki Andrea orvos, egykori szabad demokrata országgyűlési képviselő, egészségpolitikus, aki 1994 és 2006 között Budapest főpolgármester-helyettese volt – értesült a Népszava az egykori politikus családjától.

Szolnoki Andrea a szakmai pályáját 1971-ben a Szent János Kórházban kezdte, később a Semmelweis Orvostudományi Egyetem fül-orr-gége klinikáján dolgozott. Sokáig az egyetlen olyan fül-orr-gégész volt, aki vállalta AIDS-betegek ellátását.

Az 1990. évi önkormányzati választáson az SZDSZ budapesti listájáról bejutott a Fővárosi Közgyűlésbe, majd Demszky Gábor felkérésére ő készítette el a főváros egészségügyi programját.

1990 és 1994 között az egészségügyi és sportbizottság elnöke volt. Az 1993. évi társadalombiztosítási választásokon bekerült az Egészségbiztosítási Önkormányzatba.

Az 1994. decemberi önkormányzati választásokon szintén listán került be a fővárosi közgyűlésbe, ahol megválasztották az egészségügyért és a szociálpolitikáért felelős főpolgármester-helyettesnek. 2010-ben vonult nyugdíjba, azóta unokájával és a családjával foglalkozott.