Kitart a szeles, borús időjárás, de legalább nem ázunk el

D  VG20220222057
2022.02.25. 18:44
Marad a felhős idő, ami szombat hajnalig nem változik, számottevő csapadék nem lesz, de elvétve egy-egy zápor előfordulhat. A légmozgás a legtöbb helyen átmenetileg mérséklődik.

Az ország nagyobb részén éjszaka is felhős idő lesz a jellemző, de az északnyugati, északi megyékben hajnaltól már elkezd vékonyodni, csökkenni a felhőzet, így szombaton arrafelé napos idő valószínű gomolyfelhőkkel, délkelet felé haladva vastagabb, zártabb lesz a felhőtakaró – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Számottevő csapadék nem lesz, de néhol előfordulhat gyenge, időszakos eső vagy futózápor, hózápor. Az északias szelet pénteken és szombaton napközben is több helyen kísérhetik erős lökések, pénteken néhol viharos széllökések is lehetnek. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet nagyrészt –2 és 3 fok között várható, ennél hidegebb az északi völgyekben lehet.

 A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 6 és 11 fok között valószínű. 

A Balti-tengernél található az a ciklon, amelynek frontjai Európa északkeleti és középső részein okoznak felhősödést, környezetükben több helyen fordul elő eső, elsősorban a magasabban fekvő tájakon és a Baltikum környékén havazás is. A Földközi-tenger keleti medencéjében örvénylő mediterrán ciklon melegfrontja a Fekete-tengernél és attól délre okoz többfelé esőt, záporokat.

Európa nagyobb részén általában nyugodt az idő, sokat süt a nap. 

Magyarország időjárására a Kárpát-medencétől délnyugatra képződő mediterrán ciklon és a kontinens belseje felé terjeszkedő anticiklon közösen lesz hatással szombaton. 

A szeles idő miatt sokaknak lehetnek fejfájásos panaszaik, ingerlékenységet és nyugtalanságot is okozhat – figyelmeztet az Időkép.

(Borítókép: Felhők és erős szél a Balatonnál a balatonfenyvesi szabad strandról fotózva 2022. február 22-én. Fotó: Varga György / MTI)