Tiltólistára került Putyin

PAP 3869
2022.02.25. 19:39
A magyar külügyminiszter péntek este jelentkezett be Brüsszelből, és beszélt azokról a szankciókról, amelyeket az oroszokra kivet az Európai Unió. Ezen kívül közölte azt is, hogy mi a helyzet a kijevi magyar nagykövetségen, illetve a magyar–ukrán határon.

Arról az eredményről tudok önöknek beszámolni, hogy a külügyminiszterek tanácsa elfogadta a szankciós csomagot

– közölte Szijjártó Péter. Hozzátette: Magyarország szempontjából fontos volt az, hogy a szankciós csomag ne veszélyeztesse Magyarország energiaellátását és a „rezsicsökkentés vívmányainak a fenntartását".

Jó hír, hogy ez a szankciós csomag nem sodorja veszélybe a magyarországi energiaellátás biztonságát, hiszen nem tartalmaz korlátozó intézkedést földgázbeszerzés vonatkozásában [...] és nem tartalmaz korlátozást a nukleáris energia békés célú felhasználásra vonatkozólag sem.

– fogalmazott a külügyminiszter.

A tárcavezető a külügyminiszteri tanácsülés után nyilatkozva kifejtette: a szankciós csomag öt fő pontból áll, tartalmaz pénzügyi korlátozásokat oroszországi vállalatokkal és elsősorban bankokkal szemben. Ezen vállalatoknak és bankoknak az Európai Unióból történő forrásbiztosítás nem lehetséges – magyarázta. Közölte: másodikként az energiaszektort érintő korlátozások szerepelnek benne, harmadikként pedig a légiközlekedési ágazatot érintőek, alapvetően a légiközlekedési ipart érintő szigorítások. Negyedikként tilos a kettős felhasználású termékek és technológiák exportja, ötödikként pedig

„személyek listázására került sor”, Oroszország elnöke és külügyminisztere is rajta van a listán, de nem a beutazás, hanem a vagyonbefagyasztás tekintetében.

Szijjártó Péter utána azt mondta, hogy az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk hazudott akkor, amikor azt mondta: Magyarország és más EU-s országok akadályozták meg azt, hogy kizárják Oroszországot a SWIFT-rendszerből.

Magyarország nem szólalt fel ebben a kérdésben semmilyen módon, itt nem volt semmilyen döntési helyzet. Megdöbbentőnek tartjuk, hogy egy nagy európai pártcsalád vezetője még háború idején is a politikai haszonszerzésre törekszik

– mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter ezután ismertette, hogy miről tájékoztatta őket a Kijevi Nagykövetség az utóbbi órákban.

A harc most már Kijevért zajlik. Nagykövetségünk munkatársai elmondták, hogy hallható volt a nap folyamán fegyverropogás, lőpor szagát érezték nem túl messzire a nagykövetségtől 

– mondta, majd hozzátette: most a legutóbbi, 18 órakor a helyszínről megküldött jelentés szerint a helyzet nyugodtabb. A külügyminiszter emlékeztetett arra is, hogy a nagykövetség munkatársait, valamint az EBESZ helyi megfigyelőit kimenekítik, amint arról már korábban is beszélt. Most hozzátette, hogy 

A KRITIKUS TERÜLETEK EGY RÉSZÉN AZ AKCIÓ MÁR TÚLJUTOTT, ERRŐL A KÉSŐBBIEKBEN BESZÁMOLNAK.

Szijjártó Péter ezen kívül arról is beszélt, hogy vízum nélkül is beengedik Magyarországra azokat a harmadik országbeli állampolgárokat, akik jogszerűen tartózkodnak Ukrajnában. Őket utána a budapesti és a debreceni repülőtérre szállítják, ahonnan hazatérhetnek országaikba – mondta.

Közölte azt is, hogy a határátkelőhelyek nyitva tartanak. Záhonynál nincs torlódás, Barabás, Lónya, Tiszabecs és Beregsurány térségében viszont erős a forgalom. A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar rendőrség teljes kapacitással dolgozik, a beengedés sebessége csak azon múlik, hogy az ukrán fél milyen sebességgel engedi át az embereket.  

Szijjártó Péter bejelentkezése végén azt mondta: 

Hogyha itt végzünk, akkor New Yorkba repülök, ahol az ENSZ vezetőivel egyeztetjük az Ukrajna környékén kialakult helyzetet.

Oroszország és Ukrajna háborúját ma is   percről percre követheti   az Indexen,  tegnapi   hírösszefoglalónkat   pedig itt   találja.

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Index)