Hét országos pártlistát jelentettek be a határidőig

2022.02.26. 18:16 Módosítva: 2022.02.26. 18:57

Hét országos pártlistát jelentettek be a szombat délután négy órai határidőig a Nemzeti Választási Bizottságnál, emellett a roma kivételével minden nemzetiség országos önkormányzata állított listát az országgyűlési választásra.

Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Mi Hazánk Mozgalom országos listáját, a szombati határidőig további hat párt vagy pártszövetség adta le az országos listáját, számol be róla az MTI. Még pénteken leadta listáját a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd, szombaton pedig a Fidesz–KDNP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Megoldás Mozgalom, a Normális Élet Pártja és az IMA – A Mi Pártunk.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ha az ajánlás-ellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 71 egyéni jelöltje a fővárosban és 14 megyében.

Négy évvel ezelőtt 40 pártlistát jelentettek be, de a szavazólapon végül csak 23 szerepelt. Akkor valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat is tudott listát állítani, idén azonban az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése a január 31-ei határidőig nem tudott megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthatott nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.

A roma nemzetiség kivételével már valamennyi nemzetiség bejelentette listáját, és azokat az NVB nyilvántartásba is vette.  • Hírek
  • Csok