Titokban szervezik az egyházi iskolákban a keddi tiltakozást

2022.02.28. 10:03
Nem értenek egyet a kormány döntésével, amely kiüresítette a sztrájkhoz fűződő jogukat. Keresztényi lelkiismeretük szavát követik.

Március 1-jén, kedden 8 és 14 óra között az egyházi iskolák közös polgári engedetlenségi mozgalmat terveznek – írta a Librarius kulturális magazin egy neve elhallgatását kérő egyházi iskolai dolgozóra hivatkozva.

Azt is közölték, hogy az egyházi fenntartású iskolák fenntartói több esetben a belső levelezésben kifejezetten megtiltották ezt. A zárt csoportokban szerveződő megmozduláshoz református, ferences, piarista és más katolikus intézmények csatlakoztak, amelyek között van fővárosi és vidéki is.

A felhívásban a következő olvasható:

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az akció sem a fenntartó, sem a vezetőség, sem kollégáink, sem diákjaink ellen nem szól, pártpolitikát nem szolgál. Ezzel a mozgalommal keresztényi lelkiismeretünk szavát követjük. Célunk a korszerűbb és diákközpontúbb közoktatás megvalósulása. A polgári engedetlenség fogalmával tisztában vagyunk, következményeit vállaljuk, és mivel szakmai egységet szeretnénk mutatni, minél több egyházi iskola csatlakozását szorgalmazzuk.

A kezdeményezéshez aktív résztvevőként és támogatóként is lehet csatlakozni. A szervezők szerdán egy nyilatkozatban közlik majd a kezdeményezésben részt vevők számát és nevét, legalábbis azokét, akik vállalják ennek nyilvánosságra kerülését. Február 24-én elsőként a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanárai szánták el magukat a polgári engedetlenségre. Múlt csütörtökön csak részben vették fel a munkát, jelezve, hogy

 nem értünk egyet a kormány február 11-én kiadott rendeletével, amiben egyoldalúan igyekszik szabályozni a pedagógussztrájk tartalmát és kereteit.

Az evangélikus iskola tanárai Luther Márton példájára hivatkoztak, akit a wormsi birodalmi gyűlésen rá akartak kényszeríteni a beszélgetést kezdeményező írásainak visszavonására. Hozzá hasonlóan az intézmény tanárai is vállalják tettük következményeit.