Magyar kezdeményezésre ingyenes ügyvédi segítség az Ukrajnából menekülőknek

Ukrainlegalaid.org - Foto - KNP Law
2022.02.28. 12:17
Már több mint kétezer ügyvéd csatlakozott három nap alatt a világ számos országából ahhoz a Magyarországról indult kezdeményezéshez, amely az Ukrajnából menekülőknek biztosít ingyenes jogi segítséget – tudta meg az Index.

Az ügyvédi összefogás Magyarországról indult, a magyar tulajdonú nemzetközi iroda, a KNP LAW egyik ügyvédjének, Koppány Olivérnek néhány közösségi médiás posztjával.

A LinkedInre és az Instagramra írtam ki, hogy ha van az ismerőseim közt olyan ügyvéd, aki tud és akar segíteni, az vegye fel velem a kapcsolatot. Az első néhány órában több mint négyszáz e-mail érkezett, pénteken és szombaton a kollégáimmal rendszereztük az adatokat, fejlesztők bevonásával vasárnapra összeállt a kereshető adatbázis és kapcsolati űrlap

– közölte érdeklődésünkre az ügyvéd. Hozzátette: a kezdeményezés a Big Law Boiz oldalnak köszönhetően azonnal terjedni kezdett az Instagramon, és több amerikai ügyvédi iroda is az akció mögé állt. Egy Google-táblázattal kezdődött, ami mára egy jól kereshető, használható adatbázissá alakult, amelyet a világ több részén, többek közt Kaliforniában dolgozó fejlesztőcsapatok tökéletesítenek.

Vasárnap óta már működik az az oldal (ukrainelegalaid.org), amely kettős célt szolgál:

  • egyrészt ügyvédek jelentkezhetnek a világ minden tájáról, hogy ingyenes jogi segítséget nyújthassanak az ukrajnai menekülteknek,
  • másrészt az otthonukat elhagyni kényszerülők tudnak ügyvédet keresni az adatbázisban.

Koppány Olivér tájékoztatása szerint az ügyvédek megadhatják az irodájuk helyszínét, a joghatóságot (azt az országot, ahol el tudnak járni), valamint feltüntethetik menekültügyi tapasztalatukat is.

Természetesen minden ügyvéd ellenszolgáltatás nélkül, pro bono vállalja a tanácsadást

– jegyezte meg az ügyvéd.

Az oldal jelenleg angol, ukrán, lengyel és orosz nyelven működik, de még hétfőn további más – köztük magyar – nyelven is elérhető lesz. Mint megtudtuk, 

az utóbbi két napban már több mint háromszáz megkeresés érkezett a platformon keresztül,

ezért a jogi szakember kiemelten fontosnak nevezte, hogy minél több magyar ügyvéd is csatlakozzon a kezdeményezéshez. Jelenleg ugyanis túlnyomórészt észak-amerikai ügyvédek regisztráltak, ezért azon dolgoznak, hogy minél több európai ügyvédhez is eljusson a hír. Ugyanígy számítanak az érintettekkel kapcsolatban álló nonprofit szervezetek, kormányok és önkormányzatok segítségére is.

Koppány Olivér azonban nem elégedett meg ennyivel, hiszen a hétvégén a magyar–ukrán határnál járt, és Záhonynál kis tábla mögött ülve személyesen is igyekezett a menekülőknek a segítségére lenni. Elmondása szerint

sokan szeretnének eljutni Amerikába, Olaszországba, Svédországba vagy Portugáliába, és a továbbutazásukhoz, a vízumügyek intézéséhez kérnek jogi segítséget.

Az ügyvéd szerint már eddig is sokféle ügy merült fel, például a vállalkozóknak a cégalapításban tudnak segédkezet adni. Igyekeznek mindenféle jogi ügyletben segíteni, de ehhez várják a további ügyvédkollégák jelentkezését.

(Borítókép: ukrainelegalaid.org)