Áron alul vehette meg a szocialista pártközpontot a helyi elnök

2022.02.28. 16:57
Áron alul vehette meg pártjától az MSZP korábban állami tulajdonban lévő, XVI. kerületi irodáját Csizmazia Ferenc, a szocialisták helyi elnöke, aki kevesebb mint húszmillió forintot fizetett a kétszáz négyzetméteres kertvárosi ingatlanért.

Áron alul szerezhette meg a szocialisták XVI. kerületi elnöke az MSZP pártirodáját, amely először a Gyurcsány-kormány idején állami tulajdonból a párthoz került, majd hét évvel később csökkentett áron megszerezte Csizmazia Ferenc, aki ezzel a saját pártját is megkárosíthatta.

A Bennfentes.hu írta meg hétfőn, hogy Sashalmon, az Albán utca 21. szám alatt található korábbi szocialista pártközpont gyanús körülmények között került az MSZP helyi elnökének tulajdonába. A vételár mindössze 19,2 millió forint volt, pedig egy 917 négyzetméteres kertvárosi telken álló, mintegy kétszáz négyzetméteres épületről van szó.

Az ingatlan korábban állami kézben volt, majd 2008. augusztus 12-én, a Gyurcsány-kormány idején jegyezték be az MSZP tulajdonába. Az adásvételt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójaként az a Tátrai Miklós írta alá, akiről Gyurcsány Ferenc később kijelentette, hogy „helyette vonult be a börtönbe”, mert nem volt hajlandó tanúskodni ellene a Sukoró-perben.

Hét évvel később, 2015. szeptember 24-én az MSZP eladta az épületet a párt XVI. Kerületi elnökének, Csizmazia Ferencnek és két testvérének. A vételár ekkor azonban annak ellenére is már csak 16 millió forint volt, hogy az eltelt években a kumulált inflációs ráta 29 százalékos volt. Ráadásul az akkori átlagos XVI. kerületi négyzetméterárak kevesebb mint negyedéért kelt el az épület, az MSZP tehát jelentősen veszíthetett a kerületi elnök ingatlanszerzésén.

Csizmazia Ferenc ezután 2016-ban kivásárolta két testvérét, de az ő kétharmadnyi tulajdonrészük vételára ekkor már csak hétmillió forint volt, tehát egymás között már kevesebb mint tizenegy millióra taksálták az ingatlant.

Csizmazia Ferenc egyébként a XVI. kerületi választókerületben az ellenzéki összefogás jelöltjeként induló Vajda Zoltán lelkes támogatója, a két politikus rendszeresen közösen kampányol, sőt Vajda Zoltán vállalta, ha nyer az áprilisi választáson, a Magyar Szocialista Párt frakciójának sorait erősíti majd.