2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Ujhelyi István: Támogatta a Fidesz Paks 2. leállítását, Deutsch Tamás: Ujhelyi hazudott

D  TT20210322066
2022.03.01. 17:23
A szocialista EP-képviselő szerint a Nemzetközi Beruházási Bankról, a nukleáris területen zajló együttműködésről és a letelepedésről szóló szankciókat is megszavazták a fideszes képviselők.

Az Ukrajna elleni agresszióról szóló EP-állásfoglalás módosító indítványairól és részleteiről szavaztak az elmúlt percekben az EP-képviselők – írja Facebook-oldalán Ujhelyi István, hozzátéve: ezekben magyar szempontból is rendkívül fontos tételek szerepeltek.

A szocialista EP-képviselő idézi is ezeket, az egyik a Paks 2.-beruházást érintheti:

Az EP felhívja a tagállamokat, hogy szüntessenek be Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.

Az ellenzék által orosz kémbanknak nevezett, Budapesten is működő Nemzetközi Beruházási Bankról szintén szó esik az állásfoglalásban:

Az EP azt kéri, hogy haladéktalanul tiltsák be az orosz ellenőrzés alatt álló alapok és bankok, például a Nemzetközi Beruházási Bank unióbeli működését.

Ujhelyi István a letelepedési kötvényekre vonatkozó részt is idézi:

Az EP felhívja a tagállamokat és a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országokat, hogy vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező minden kedvezményezettet, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit.

A politikus azt állítja, hogy a Fidesz EP-képviselői mindhárom tétel esetében igennel szavaztak, vagyis támogatták ezeket a szankciókat.

Donáth Anna: Megszavazta az Európai Parlament a határozatot

„Megszavazta az Európai Parlament a határozatot, amiben elítéljük az orosz agressziót Ukrajna és Európa ellen” – írja Facebook-posztjában Donáth Anna. A Momentum EP-képviselője az alábbi pontokat emelte ki:

  • „Követeljük, Cseh Katalin javaslatára, hogy az Európai Unió területéről, így Budapestről tiltsák ki az orosz kémbankot, valamint állítsák le a Paks 2 beruházást.”
  • „Követeljük, hogy az orosz elnök a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság előtt feleljen háborús bűneiért.”
  • „Követeljük, hogy Oroszország azonnal szüntessen be minden katonai tevékenységet Ukrajnában és feltétel nélkül vonjon ki minden katonai és félkatonai erőt, valamint katonai felszerelést az ország területéről.”
  • „Követeljük a még szigorúbb szankciókat Oroszország ellen. Minden orosz bank eszközeit be kell fagyasztani Európában.”
  • „Követeljük, hogy a bankközi üzenetküldő rendszerből, a SWIFT-ből való kitiltás vonatkozzon a belarusz bankokra is.”
  • „Felszólítjuk az EU-s intézményeket, törekedjenek arra, hogy Ukrajna uniós tagjelölti státuszt kapjon, és addig is folytassák az ország EU-s piaci integrációját.”
  • „Felszólítjuk az összes tagállamot, hogy haladéktalanul függessze fel az összes orosz állami médiacsatorna műsorszórási engedélyét.”
  • „Elítéljük, az orosz propagandamédia dezinformációs hadviselését.”

DK: „Még ma ki kell utasítani az orosz kémbankbot és ki kell szállni Paks 2-ből”

A Demokratikus Koalíció EP-képviselői által jegyzett közleményben kifejtették, hogy az Európai Parlament „minden korábbinál keményebb szankciók támogatásáról” szavazott Oroszország ellen.

A DK kezdeményezésére arról is döntöttek, hogy kitiltsák-e az Unió területéről, így Magyarországról is, Orbán és Putyin közös projektjét, az orosz kémbankként működő Nemzetközi Beruházási Bankot és a leállítsák-e az orosz érdekeket szolgáló Paks 2-beruházást is. Az Európai Parlament elsöprő többséggel, a fideszes képviselők támogatásával szavazta meg az Oroszországot elítélő szankciókat.

A DK képviselői szerint egyértelmű, hogy az Európai Parlament mai döntése után „Orbánnak egyszer és mindenkorra be kell fejeznie a pávatáncát”, ezért a DK azt követeli a miniszterelnöktől, hogy

még ma szálljon ki a cseh és a román kormányhoz hasonlóan a Nemzetközi Beruházási Bankból és utasítsa ki a kémbankot Magyarországról, valamint még ma állítsa le a Paks2-beruházást.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki szövetség ma 18 órától tüntet a Nemzetközi Beruházási Bank és Vlagyimir Putyin ellen, az Index frissülő cikkben tudósít az eseményről.

Deutsch Tamás: Ujhelyi István hazudott

A Fidesz EP-képviselője szerint nem igaz, amit Ujhelyi István állít:

Ujhelyi reggel azt hazudta, hogy a Fidesz nem fogja majd megszavazni az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos EP határozatot. Megszavaztuk. Ujhelyi este azt hazudta, hogy “támogatta a Fidesz a Paks2 leállítását”. Ellene szavaztunk. Nem támogattuk a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik. Már csak az a kérdés, hogy Ujhelyi éjjel mit fog hazudni?! Mert ők továbbra is hazudnak reggel, éjjel meg este. Ennyi

– fejtette ki Facebook-posztjában Deutsch Tamás.

Molnár Csaba: Tamás, te tényleg nem vetted észre, hogy megszavaztad?

„Tamás, te tényleg nem vetted észre, hogy megszavaztad a Paks 2 leállítását?! Jobbat mondok, nemcsak te, hanem a többi fideszes EP-képviselő is. A jegyzőkönyvben világosan ott van, hogy igennel szavaztatok” – szállt be az üzengetésbe Facebook-oldalán Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

A politikus szerint vagy az értő olvasás vagy az angol nyelv okozhat problémát, és azt javasolja Deutsch Tamásnak, hogy üljön vissza az iskolapadba, vagy használja a Google Translate-t.

Ujhelyi István: Ennyi

A szocialista képviselő is reagált Deutsch Tamás posztjára, Ujhelyi István a teljes dokumentum végszavazásáról osztott meg egy fotót, a fideszes képviselők neveivel:

(Borítókép: Ujhelyi István 2021. március 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)