Az ukrán atomerőművek elleni támadások célja az áramellátás megzavarása

D NOE20151130011
2022.03.03. 20:35
A volt paksi kormánybiztos az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy mi lehet a sorsa Paks2-nek.

Aszódi Attila, Paks2 volt kormánybiztosa szerint is elhúzódik az atomerőmű bővítése, de ennek elsősorban adminisztratív okai vannak. Arra a kérdésre, hogy le kellene-e állítani az egész projektet, különösen a jelenlegi háborús helyzetben, azt válaszolta a volt kormánybiztos, hogy atomenergiára szüksége van Magyarországnak. Utalt arra is, hogy a németeknél is felülvizsgálják jelenleg az atomenergia-termelés újbóli felfuttatását, noha korábban amellett döntöttek, hogy középtávon kivezetik az atomenergiát.

Aszódi szerint a szankciók súlyossága és elhúzódása is kétségessé teheti a beruházást. Szembesítve azzal az uniós döntéssel, amely szerint le kell állítani Paks2-t, azt válaszolta, hogy egyelőre még várni kell, mert nem lehet tudni, hogy milyen mélységűek és időtartamúak lesznek ezek a szankciók. Hasonló projekt esetében a finn kormány már az építés felfüggesztése mellett döntött.

Az ukrán atomerőművek elleni támadások célja Aszódi Attila szerint vélhetően az, hogy megzavarja, gyengítse az ország villamosenergia-ellátását. 15 reaktor található Ukrajnában, ebből 13 működik, ezek részben ellenállhatnak kisebb támadásnak, de nagyobbat nem bírnának ki, remélhetőleg nem is ez a céljuk az akciókkal az orosz egységeknek. 

(Borítókép:  Aszódi Attila 2015. november 30-án.  Fotó:  Bruzák Noémi / MTI)