Hózáporok készítik elő a hétvégét

D ATI20210406008
2022.03.03. 18:13 Módosítva: 2022.03.03. 18:13
Csütörtök estére beborul az ég Magyarország felett, egyes tájakon havazásra kell készülni, de legalább a szél alábbhagy.

A napközbeni derült, napos időt késő délutánra egy észak felől érkező felhőzet búcsúztatja, és takarja majd be az országot a legtöbb területen – tájékoztat róla az Országos Meteorológiai Szolgálat

Az északias szél többnyire mérsékelt marad. Késő estére –3 és +2 °C közé hűl le a levegő.

Az esti órákban Magyarország legnagyobb részén erősen felhős lesz az ég, és előbb az Északi-középhegység térségében, később a Duna–Tisza köze délebbi részein is kialakulhat hózápor, kisebb havazás. A légmozgás jobbára gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában –8 és –1°C között valószínű, a délnyugati határnál lesz a leghidegebb.

Késő estétől elsősorban az Északi-középhegységben és a középső országrészben hózáporok, kisebb havazás kialakulására számíthatunk – figyelmeztet rá a meteorológia. Reggelig jellemzően 3 centiméternyi hó gyűlhet össze, lokálisan lehet csak ezt meghaladó mennyiség. Pénteken a kialakult hóréteg mindenütt elolvad, ekkor főként a Tisza vonalától nyugatra szórványosan várható hózápor, hódarazápor, de napközben csak átmenetileg fehéredhet ki a táj. 

A napsütésből hideg, hózáporosra változó időjárást megérezhetik a vérnyomás- vagy keringési panaszokra hajlamosak – tudatja az Időkép.

(Borítókép:  Balázs Attila / MTI)