120 aknavetőgránátot találtak egy elhagyott budai kútgyűrűben

2022.03.03. 07:55
Több második világháborús robbanóeszközre bukkantak egy budai építkezésen.

A II. kerületi Bem József utcában egy elhagyatott kútgyűrűben több mint 120 darab német 81 milliméteres repesz-aknavetőgránátot, egy 75 milliméteres, ugyancsak német tüzérségi gránátot, hüvelyeket, StHgr–24 típusú német támadó-védő kézigránát fejrészét, magyar gyalogsági lőszereket, póttöltetet és gyújtószerkezeteket találtak múlt héten – írta közösségi oldalán az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred.

Mint írják, feltehetően Budapest ostroma alatt, vagy azt követően dobhatták a kiszáradt kútba a veszélyes eszközöket. Pozderka Attila zászlós, tűzszerész járőrparancsnok elmondta: számos robbanóeszközt az eredeti, tároló ládákból emeltek ki a katonák a munkaterületen. Az eszközök beazonosítása után megállapították, hogy szállíthatóak, így el is vitték azokat a helyszínről későbbi megsemmisítésre.

Az esettel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy bár a képen látható robbanótestek kívülről erősen korrodáltak, belül a gyártásukhoz közeli állapotúak lehetnek, a bennük lévő robbanóanyag pedig a föld alatt töltött hosszú idő alatt érzékenyebbé válhatott. Nem szabad a robbanóeszközöknek vélt tárgyakat bármilyen fizikai behatásnak kitenni, hanem a rendőrséget kell értesíteni

– hívta fel a figyelmet a Honvédség.