Politikai pofozkodásba fordult Gulyás Gergely nemzeti egységre tett javaslata

20220303102209 PAP 9602
2022.03.03. 17:30
A kancelláriaminiszter szavaira reagálva az ellenzéki összefogás képviselői a hiszterizált közhangulat és a Nyugat-gyűlölet említésével reagáltak, valamint a Kreml álláspontjának hirdetését kifogásolták.

A legfontosabb, hogy legalább a háború, a biztonság kérdésében nemzeti egység jöjjön létre, ezért nagyon szomorúnak tartjuk, hogy a baloldal hozzáállása azt mutatja, hogy választási kampány ugyan van, de mintha nem lennének tekintettel azokra a veszélyekre, amelyeket ez a háborús helyzet jelent Európának és Magyarországnak. Mi úgy gondoljuk, hogy az ország biztonsága még a választásoknál is sokkal fontosabb 

– egyebek mellett erről is beszélt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón.

A miniszter úgy látta, hogy háború idején „felelőtlenül összevissza beszélni” különösen káros, katonákat és fegyvereket küldeni Ukrajnába csak olaj tűzre.

Külön elítéljük azt, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje oroszbarátnak nevezte a kárpátaljai menekülteket.

Gulyás Gergely arra kért minden politikai erőt, hogy tegyék félre az önös politikai érdekeiket, és felelősségteljesen viselkedjenek, ha az ország biztonságáról van szó.

A miniszter nemzeti egységre tett javaslatával Ungár Péter, az LMP elnökségének titkára egyetért, annyit azonban hozzátett, hogy ennek létrejöttéhez az is kell, hogy

a magyar jobboldal azon részét, amely a hiszterizált Nyugat-gyűlölet miatt a Kreml álláspontját képviseli, a Fidesz vezetése politikailag kontrollálja. Ha ez megtörténik, azzal az álláspontok közelíthetők.

Fontosnak nevezte, hogy megbízható partnerei legyünk Magyarország biztonságát garantáló szövetségeseinknek. Ezt azzal tudná a magyar kormány demonstrálni, ha az összes többi érintett régiós ország után végre hazánk is kiutasítaná az országból az „orosz kémbankot”.

Ungár abban egyetért a kormány megállapításával, hogy Oroszország agressziót követett el, mint ahogy azzal is, hogy közös európai és NATO-álláspontot kell kialakítani és követni. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Orbán Viktor a fegyverszállítások ügyét a belpolitikai kampányban használja, ezzel úgy tesz, mintha kizárólag Magyarország döntése lenne, hogy kimarad-e ebből a konfliktusból, vagy nem. 

Amennyiben Putyin úgy dönt, hogy a NATO-val is konfrontálódik, Abból hazánk sem tud kimaradni, még akkor sem, ha nem szállítunk fegyvert. UNGÁR PÉTER MINDEZEKEN TÚL ÚGY LÁTJA, EGYETÉRTÉS VAN A MENEKÜLTEK FOGADÁSÁNAK KÉRDÉSÉBEN IS. 


Márki-Zay Péter oroszbarátságra vonatkozó állítását úgy kommentálta: az orosz titkosszolgálatoknak sok munkájuk volt abban, hogy Kárpátalján etnikai feszültséget szítsanak az ukránok és a magyarok között.

Valamiféle nemzeti egység kialakítására Varju László, a DK elnökségi tagja szerint is szükség lenne, de ehhez véleménye szerint kormányoldali gesztusokon át vezetne út. Ezek közt említette példaként, hogy nem este 20 órára kéne összehívni az ellenzék által kezdeményezett parlamenti ülést, hanem korábbra, és arra a képviselőiknek el is kellene jönnie.

A nemzeti egységnek a DK politikusa szerint az is fontos feltétele lenne, hogy az MTVA befejezi az orosz propaganda kritikátlan sugárzását. Varju László azt mondta, a magyar közszolgálati televízióban elhangzott, hogy „az ukrán polgárok felfegyverzése hitleri megoldás”, illetve hogy Zelenszkij ukrán elnök felelőssége, hogy lángokban áll az ország.

Varju László szerint aki nemzeti egységet szeretne, annak le kell állítania ezt a propagandát.

Gulyás úr álljon ki, és állítsa le ezt a szennyáradatot!

– szögezte le. Azt is kérte, hogy a kormány tegye lehetővé, hogy a közpénzből finanszírozott médiában az ellenzék képviselői megszólalási lehetőséghez juthassanak. A televízió egyoldalúságát Varju László választási csalásnak tekinti. 

 (Borítókép: Gulyás Gergely a Kormányinfón 2022. március 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)