Századvég: A megkérdezettek kétharmada egyetért Orbán Oroszország-politikájával

D MTI20220201013
2022.03.03. 16:03
A megkérdezettek 91 százaléka szerint mérsékelni kell a feszültségeket az orosz–ukrán válsággal kapcsolatban – ezt állítja a Századvég márciusi közvélemény-kutatása. A felmérésben rákérdeztek arra is, hogy mit kellene tennie Magyarországnak a kialakult válsághelyzettel összefüggésben.

A megkérdezettek 71 százalék gondolja úgy, hogy Orbán Viktor Oroszországgal is békés viszonyt kíván fenntartani, amely garantálná a magyar gáz- és energiaellátást – derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. 

A kutatás azt vizsgálta, hogy a magyar lakosság kit tart felelősnek a fegyveres konfliktus elmérgesedéséért, és az ország mit gondol Moszkvához fűződő viszonyáról, a Magyarország által követendő irányról a válsághelyzettel összefüggésben.

Csak a válaszadók 25 százaléka látja úgy, hogy a magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálná, ugyanakkor a megkérdezettek közül többen tartják felelősnek Oroszországot a helyzet elmérgesedéséért, mint a Zelenszkij vezette Ukrajnát.

A magyarok mindkét felet szinte azonos arányban gondolják felelősnek a történtekért, aminek hátterében feltehetően az áll, hogy a közvélemény a fegyveres konfliktus mihamarabbi békés rendezését szorgalmazza és – érthetően – szeretné elkerülni az európai méretűvé válását.

A megkérdezettek kétharmada (66 százaléka) szerint Magyarország elmúlt években kialakított viszonya Oroszországgal a jelen helyzetben előnyös az ország békéjének és biztonságának megőrzése, háborús érintettségének elkerülése szempontjából, ugyanakkor 25 százalékuk ezzel ellentétes véleményt fogalmazott meg.

A Századvég szerint a baloldali pártok, illetve a velük szimpatizáló médiumok egy része az Oroszország elleni agresszív fellépést szorgalmazzák.

A mostani kutatás szerint viszont tízből kilenc magyar (kilencven százalék) úgy gondolja, az ország nem sodródhat fegyveres konfliktusba,

illetve Magyarország biztonságának szavatolása a legfontosabb.

A magyar lakosság az orosz–ukrán válság kérdésében valamennyi közéleti szereplőtől önmérsékletet vár el, és a konfliktus józan megközelítését sürgeti

– áll a friss kutatás összegzésében. 

A fegyveres konfliktus előtti napokban már készített egy felmérést a Századvég, amelyből akkor többek között kiderült, hogy a magyarok több mint háromnegyede – 77 százaléka – nem ért egyet azzal, hogy Ukrajna Oroszország általi elfoglalása esetén Magyarország mint NATO-tag fegyvereket és katonákat küldjön a térségbe, ezzel szemben 19 százalékuk helyeselné a lépést. A korábbi felmérésről részletesebben itt írtunk.

A Századvég az elmúlt időszakban többször is foglalkozott a magyar–orosz kapcsolatokkal. Egyik elemzőjük, Sümeghi Lóránt Orbán Viktor moszkvai látogatásakor úgy fogalmazott: 

A diplomáciai egyeztetés aligha lehetne indokoltabb: ami hazánk szuverenitását illeti, Moszkva energetikai, valamint egészségügyi szempontból is létfontosságú stratégiai partnernek számít.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő [b] és Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótájékoztatót tart tárgyalásuk után Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)