A főváros rábólintott a taxidíj emelésére

2022.03.04. 15:22
Jövő héten folytatják az egyeztetéseket a érdekképviseletek és a főváros vezetői. Akár harminc-negyven százalékos díjemelés is jöhet.

Gyors egyeztetés várható a taxisok és a Fővárosi Önkormányzat vezetői között a tarifaáremelésről, és jövő héten akár véget is érthetnek a tárgyalások – közölte az Országos Taxis Szövetség elnöke az Inforádióban. Metál Zoltán a rádiónak elmondta: jelenleg a konkrét cél megfogalmazásánál tartanak, amelyeket a taxisok szeretnének. A szövetség elnöke emlékeztetett, hogy múlt év novemberében egy kicsit mérsékeltebb áremelést kívántak elérni, mint jelenleg, „de ahogy telik-múlik az idő, egyre komolyabb károkat okoz ennek a tarifának a hiánya”.

A szövetség a jövő héten ül ismét tárgyalóasztalhoz a főváros képviselőivel, és reményeik szerint egy-két héten belül pont is kerülhet egy kompromisszumos megállapodással az ügy végére – tette hozzá az érdekképviselet vezetője.

Kiss Ambrus, Budapest főpolgármester-helyettese egy februári háttérbeszélgetésen – az InfoRádió kérdésére válaszolva – azt mondta, elhárultak az akadályok a tarifaemelés elől. Kiss Ambrus akkor úgy reagált, hogy a fővárosi kormányhivatal vezetője megbízásából kiadtak egy értelmezést, mely szerint „lehet a taxisoknál árat emelni”. Ugyanakkor az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is kiadott a témakörben egy dokumentumot, amely szerint a tarifaemelésre van lehetőség – mondta Kiss Ambrus. Vagyis a kormány szerint van mód az emelésre. A főpolgármester-helyettes jelezte, már csak a mérték kérdéséről van szó.

Metál Zoltán is időszerűnek nevezte a tarifaszerkezet, illetve maga az érték átgondolását, kiemelve, hogy nem az utazóközönséget akarják sokkolni az emelés mértékével. Óvatos becslése alapján

harminc és negyven százalék közötti mértékben realizálódhat a tarifaemelés,

de hogy ez a várakozási, a kilométer- vagy az alapdíjban fog testet ölteni, az még a következő hetek tárgyalásainak eredménye lesz.