Az orosz konzulátus előtt festett a Kutyapárt, a rájuk hívott rendőr tévesen jogértelmezhetett

275122223 324868473007219 8192513127833952697 n
2022.03.04. 16:17
Schiffer András ügyvéd szerint egyértelmű a helyzet, kampányidőszakban ez nem tiltható.

Rendőrségi intézkedésbe torkollott Debrecenben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistáinak akciója. A párt képviselői Oroszország konzulátusa előtt a járdát határoló szegélyköveket sárgára és kékre festették. 

A közzétett videó leírása szerint a konzulátus egyik munkatársa hívhatta rá az akció résztvevőire a rendőrséget, a helyszínen pedig kisvártatva meg is jelent egy rendőr százados. A Kutyapárt képviselői szerint ami történt, nem más, mint választási időszakban végrehajtott kampányesemény, ennélfogva nem kellett előre bejelentést tenniük. A civil ruhás rendőr ezt másképp látta, a videó magyarázó szövege szerint a rendőrség eljárást szándékozik indítani a festegetőkkel szemben tiltott gyülekezés miatt.

Lapunk Schiffer András jogértelmezését kérte az ügyben. Az ügyvéd szerint a választási eljárásról szóló törvény ugyan csak keretszabályozás, de a hivatkozott gyülekezés esetére is világos egyértelműséggel fogalmaz:

közterület-használatról szóló jogszabályokat nem kell alkalmazni olyan, gyalogosforgalom számára nyitva álló közterületen folytatott kampánytevékenység esetén, amely a választópolgárokkal való személyes kommunikációra irányul, ha az ennek során alkalmazott berendezés, kellék elhelyezésére igénybe vett közterület a négy négyzetmétert nem haladja meg

– mondta az Indexnek Schiffer András.

A választási eljárásról szóló törvény kampányt szabályozó fejezetének 143/ B §-a jelzi, hogy mi minősül kampánytevékenységnek, megemlítve egyebek mellett a közügyekről folytatott személyes beszélgetést is. 

A Kutyapárt passzivistái által felfestett sárga-kék sávokat mindenesetre a takarítók megpróbálták mielőbb eltüntetni. A Debreciner tudósítása szerint az önkormányzat takarítócége még akkor is hangosan sikálta a burkolatot, amikor később, az ukrán nemzetiségi önkormányzat (bejelentett) demonstrációja részeként az ukrán himnuszt énekelték.

(Borítókép: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook)