Hétfőtől nem kötelező a maszk és több korlátozás megszűnik

2022.03.05. 08:17
A járvány ötödik hulláma kezd lecsengeni, ezért hétfőtől nem kell maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben sem, tehát sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az üzletekben, de megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is.

A maszkviselési kötelezettség hétfőtől megszűnik a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Megszűnnek a védettségi igazolványhoz kötött hazai szolgáltatások igénybevételének és rendezvények látogatásának korlátozásai. A tájékoztatás szerint a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldják.

Egyvalami azonban nem változik, a védettségi igazolvány kiállítására és érvényességére vonatkozó szabályok,

hiszen azok az uniós Covid-igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban lettek kialakítva, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy Covid-igazolványhoz kötik-e az országba való belépést.

A kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál mindazoknak, akik élni szeretnének vele. Az oltottságot továbbra is elvárják az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben, de a közigazgatás többi területén feloldják a kötelezettséget – írták.

A héten döntött a kormány

A csütörtöki Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: mivel a végéhez közeledik az ötödik járványhullám, hétfőtől kivezetik a korlátozásokat:

  • Megszűnik a maszkviselési kötelezettség.
  • Kivezetik azt a szabályt, ami a munkáltatók számára lehetővé teszi a kötelező oltás előírását, kivéve az egészségügyi és a szociális területen, a pedagógusoknak viszont nem lesz kötelező az oltás.
  • Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályozásokat.

Az egészségügyi veszélyhelyzetet viszont fenntartják, részben a kormány cselekvőképessége, részben a hatodik hullám veszélye miatt.

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg az a kormányrendelet, amely a koronavírus-világjárvány elleni egyes védelmi intézkedések megszüntetéséről szól.

Leszálló ágba került az ötödik hullám

A pénteki hivatalos járványadatok szerint az addig eltelt 24 óra alatt 3064 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 75 beteg.

  • A beoltottak száma 6 396 404 fő, közülük 6 173 237 fő a második, 3 816 971 fő már a harmadik oltását is felvette.
  • A járvány kezdete óta összesen 1 800 046 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 44 286 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma jelenleg 1 618 574 fő, az aktív fertőzöttek száma 137 186-ra csökkent.
  • Kórházban 2961 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 127-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormány és az operatív törzs döntése alapján márciusban is folytatódnak az oltási akciónapok. Csütörtökön és pénteken délután kettő és hat óra között, szombaton pedig délelőtt tíz és délután hat óra között regisztráció nélkül fel lehet venni a soron következő, koronavírus elleni vakcinákat.

Müller Cecília országos tiszti főorvos nemrég arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány ötödik hulláma már leszálló ágba került. Mint mondta, a javulás mértéke egyre fokozódik és elég jó ütemben halad, emellett csökken az új fertőzöttek, valamint a kórházban vagy lélegeztetőgépen lévők száma is.

A szakemberek ettől függetlenül mindenkit arra kérnek, hogy vegyék fel a vakcinát, mert az oltatlanok számára továbbra is nagy veszélyt jelenthet a fertőzés. Ezen túl Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy látja, hogy a védőoltásokkal a poszt-Covid-tüneteknek is elejét lehet venni.