Újra látogathatók a betegek a kórházakban

2022.03.05. 10:32
Feloldották a tilalmat, de néhány szabályt továbbra is be kell tartani.

Az emberi erőforrások minisztere március 4-től feloldotta a Covid-fertőzéssel nem érintett osztályokon a látogatási tilalmat. A látogatási tilalom csak a Covid-betegeket ellátó osztályokon marad érvényben – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ határozatában a kórházakat.

A betegek és a hozzátartozók védelme érdekében az alábbi szabályokat kell betartani:

  • Egy beteghez naponta legfeljebb két látogató mehet be, személyenként maximum 30 perces időtartamra, vagy egy látogató maximum 60 perces időtartamra. A látogatás feltétele, hogy a látogató érvényes védettségi igazolvánnyal vagy védettségi igazolvány hiányában a látogatást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű SARS–CoV–2 gyorsteszttel rendelkezzen.
  • A fenti szabály alól az öt év alatti gyerekek mentesülnek, akiknek az esetében nem szükséges a védettségi igazolvány vagy gyorsteszt bemutatása. Ha a beteg állapota és az intézmény adottságai, valamint az időjárás megengedik, szabadtéren történjen a találkozás, ebben az esetben a látogatók számát nem korlátozzák.
  • Az intézmény területén a látogatóknak mindvégig maszkot kell viselniük.

Látogatási rend:

  • hétfőtől péntekig 14 és 16 óra között,
  • szombaton, vasárnap és ünnepnapon 10 és 12 óra között és 14 és 16 óra között.

Amint arról tegnap az Index is beszámolt, a kórházak fokozatosan visszatérnek a normális működési rendhez, miután a koronavírus-járvány ötödik hulláma leszálló ágba került, és a kórházi ellátást igénylő betegek száma is csökkent.

A kormány a héten döntött róla, hogy hétfőtől nem kell maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben sem, tehát sem a tömegközlekedési eszközökön, sem az üzletekben, de megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is. Az enyhítésről szóló kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.