Egyre több az influenzás Magyarországon

2022.03.07. 17:34

A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy az év nyolcadik hetében tovább fokozódott az influenzaaktivitás – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) heti jelentésében. Az adatok szerint az elmúlt hetekhez hasonlóan az óvodások és az általános iskolás korú gyermekek között fordult elő leggyakrabban a megbetegedés.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint február 21. és február 27. között az országban 17 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, az előző heti 15 600-zal szemben. A nyolcadik héten tizenhárom közigazgatási területen nőtt, négyben csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A betegek

  • negyven százaléka volt 14 év alatti,
  • 32,1 százaléka 15–34 éves,
  • 18,9 százaléka 35–59 éves,
  • kilenc százaléka pedig 60 év feletti.

A nyolcadik héten összesen 63 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. Hét betegnél a klinikai tünetek hátterében koronavírus-fertőzés állt. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 18 mintából tíz esetben influenzát, egy esetben légúti óriássejtes vírust igazoltak.

A múlt év negyvenedik hete és ez év nyolcadik hete között 932 laboratóriumi vizsgálatból 98-nál igazolták az influenzavírust, 143 megbetegedés hátterében légúti óriássejtes vírus-, 17 esetben adenovírus-, 83 esetben koronavírus-fertőzés állt.