Szijjártó Péter: Válság idején nyugalomra és tapasztalatra van szükség a kormányok részéről

2022.03.07. 14:06
Az egymással párhuzamos válságok idején nyugalomra, megfontoltságra és tapasztalatra van szükség a kormányok részéről, jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zsámbékon.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tárcavezető az Alex Fémbútor Kft. beruházásának bejelentésén azt emelte ki, hogy

az elmúlt évtizedet valószínűleg nem túlzás a válságok korának nevezni, és amikor már azt hittük volna, hogy talán túl vagyunk a nehézségeken, háború tört ki a szomszédságunkban.

Mindenekelőtt a koronavírus-járványt övező gazdasági krízisről beszélt, rámutatva, hogy a kormány a segélyalapú pénzosztás helyett a munkanélküliség megelőzésére fókuszált, és meghirdette az ország történetének legnagyobb beruházásösztönzési programját.

Hozzátette azt is, hogy szerinte Magyarország tavaly minden idők legsikeresebb évét zárhatta gazdasági szempontból, ugyanis megdőlt a rekordja a bruttó hazai termék (GDP) növekedésének, a foglalkoztatottságnak, a beruházásoknak és az exportteljesítménynek is.

Ezzel, hogy higgadt, nyugodt döntéseket hoztunk, nem összevissza kapkodtunk, sikerült a világjárvány nyomán előálló gazdasági kihívásokat legyőzni. 

Majd Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az utóbbi másfél-két évben több mint harminc iparág 1434 vállalatának beruházását támogatta a kormány, aminek nyomán 1700 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg, így hozzájárulva 270 ezer munkahely megvédéséhez.

Emellett kitért arra is, hogy a programban részt vevő cégek nyolcvan százaléka magyar tulajdonban van.

Többek között az Alex Fémbútor Kft. 566 millió forintos fejlesztés keretében új üzemcsarnokot épít Zsámbékon. Az állam által 283 millió forinttal támogatott projekt nyomán az intézményi bútorozás egyik vezető hazai gyártójának számító családi cég megőriz 150 munkahelyet.

A miniszter leszögezte, hogy ez azt jelenti, hogy a magyar bútorgyártás is nagyot lépett előre, mivel a 16 ezer embert foglalkoztató ágazat termelési értéke a tavalyi 29 százalékos növekedést követően elérte a háromszázmilliárd forintot, foglalta össze az MTI.

A bejelentést azzal zárta, hogy a vállalat célja a mostani 25 százalékos exportarány megduplázása, ami fontos a magyar gazdaság szempontjából is, miután a kiviteli teljesítmény adja a bruttó hazai termék (GDP) nagyjából 85 százalékát.