Eddig 45 ezren igényelték vissza a családi adó-visszatérítést

2022.03.08. 10:53
Több mint 600 milliárdot hozott a konyhára az adó-visszaigénylés a gyermeket nevelő szülőknek, ám nem csak ők kaphatják vissza a befizetett közteher egy részét.

Eddig 45 ezer olyan, gyermeket nevelő szülő nyújtotta be a bevallását, akinek jár a családi adó-visszatérítés, és összességében már több mint 16 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza – mondta Tállai András.

A Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára közölte, hogy február 14-ig 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelő szülők a családi adó-visszatérítéssel.

Hozzátette, hogy azok a szülők, akik eddig nem kapták meg a visszajáró összeget automatikusan, most az szja-bevallásukban igényelhetik vissza a nekik járó összeget. Eddig 45 ezer olyan, gyermeket nevelő szülő nyújtotta be a bevallását, akinek jár a családi adó-visszatérítés.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már több mint ötmillió magánszemélynek kiajánlotta a bevallási tervezetét, amelyben csak néhány sort kell kitölteni a visszatérítéshez: az adóhivatal a bevallás beérkezését követően soron kívül, akár már két héten belül utalja is a családoknak a visszajáró adót. Már sokan éltek a lehetőséggel, és jóval a május 20-i bevallási határidő előtt benyújtották kiegészített tervezetüket, bevallásukat.

Az adó-visszatérítés a gyermekes szülők mellett többek között a várandós édesanyáknak, a rokkantsági járadékra, valamint a saját jogon családi pótlékra jogosultaknak is jár. Aki egyetért a tervezet adataival, és nem kell azt semmivel kiegészítenie, például azért, mert már megkapta a neki járó családi visszatérítést, annak nincs további teendője, május 20-án a tervezete szja-bevallássá válik.