Gyilkossággal fenyegette meg a magyar kutató az ukrán diplomatát

2022.03.08. 09:35
Jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki 2019 februárjában azzal fenyegetett meg egy ukrán diplomatát, hogy megöli – közölte a fellebbviteli főügyész kedden az MTI-vel.

Medveczky Gábor közleménye szerint a Központi Nyomozó Főügyészség 2021 februárjában emelt vádat a bölcsész-kutató foglalkozású, középkorú férfi ellen, akit Ukrajna budapesti nagykövetsége arra kért fel, hogy tartson előadást az ukrán diplomácia megszervezésének századik évfordulóján. A vádlott előzetesen előterjesztette előadásának tervezetét, azonban a diplomáciai képviseletről azt közölték vele, hogy azt – a témaválasztására tekintettel – egy későbbi nyelvészeti konferencián adja elő.

Az előadás elutasítása miatt a férfi 2019. február 1-jén – majd öt nappal később ismét – e-mailben ukrán nyelven levelet írt a nagykövetségnek, amelyben az őt ért igazságtalanságra hivatkozva azzal fenyegette meg Ukrajna Magyarországon szolgálatot teljesítő első osztályú titkárát, diplomatáját, hogy megöli – írta.

A Fővárosi Törvényszék 2021 augusztusában első fokon bűnösnek mondta ki a vádlottat nemzetközileg védett személy elleni erőszak miatt, és három hónap börtönbüntetésre ítélte, amelyet egy év próbaidőre felfüggesztett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlott bűncselekményét minősítse emberölés bűntette előkészületének, valamint szabjon ki ellene felemelt tartamú és hosszabb próbaidejű büntetést, továbbá rendelje el a vádlott pártfogói felügyeletét.

Az ítélőtábla csütörtökön a fellebbviteli főügyészség indítványával egyetértve a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés előkészületében, és egy év börtönbüntetést szabott ki rá, amelyet két év próbaidőre felfüggesztett 

– olvasható a közleményben.