Szijjártó Péter: Főkonzulátussá bővül az edinburghi magyar külképviselet, a londoni konzulátus új épületbe költözik

2022.03.08. 16:30
Magyarország főkonzulátussá bővíti külképviseletét a skóciai Edinburghben, a londoni konzulátus pedig új épületbe költözik – jelentette be a külügyminiszter.

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményét juttatta el az MTI-hez, amelyben a V4–brit csúcstalálkozót követően közölte: az intézkedés nyomán könnyebb lesz a kapcsolattartás a Skóciában élő magyarok számára az anyaországgal.

A London szívében nyíló, mintegy 600 négyzetméteres konzuli irodában pedig emelt szintű szolgáltatások várják majd a mindenféle ügyeiket intéző magyarokat.

Hangsúlyozta a külügyminiszter:

Nagy-Britanniában három helyszínen, Londonban, Manchesterben és Edinburghben is szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választáson a magyar választópolgárok,

akiket a négy évvel ezelőttihez képest jelentős mértékben megemelt kapacitással” várnak, hogy minél kevesebbet kelljen sorba állniuk.

Növeljük a jelenlétünket, tekintettel az itt élő, tanuló, dolgozó magyarokra, illetve a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok egyre aktívabb mivoltára” – fogalmazott Szijjártó Péter, majd hozzátette: Magyarország és Nagy-Britannia között erős stratégiai szövetség, sőt barátság van", a két ország számos kérdésben hasonló álláspontot képvisel, és rendkívül fontosnak tartja a nemzeti szuverenitást.

A közlemény kitér arra, hogy a kétoldalú együttműködésből Magyarország sokat profitált az elmúlt időszakban. A brit cégek a hatodik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, és nagyjából hatvanezer embert foglalkoztatnak Magyarországon, így nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság tavaly a válság ellenére is rekordévet zárhatott. 

A miniszter arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly ötmilliárd euró körül volt, és a magyar kivitel növekedése hozzájárult az elért exportrekordhoz.

Fontos közös pont még az is, hogy mindkét ország nagymértékben támaszkodik az atomenergiára az energiaellátás biztonsága érdekében

– fejezte be a közleményét Szijjártó Péter.