Závecz: Orbán a legnépszerűbb, Márki-Zayt a szövetségesei is előzik

20220217163844 PAP 3917
2022.03.08. 16:27 Módosítva: 2022.03.08. 16:28
A teljes népesség körében és a pártnélküliek közt is jócskán népszerűbb Orbán Viktor, mint kihívója, Márki-Zay Péter – derül ki a Telex birtokába jutott friss felmérésből, amelyet a Závecz Research készített.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének eredményét (32 pont) súlyosbítja, hogy – ha csekély mértékben is – jobb értékelést kapott az előválasztáson részt vevő többi miniszterelnök-jelölt: Jakab Péter (37 pont), Dobrev Klára (35 pont), Fekete-Győr András (34 pont) és Karácsony Gergely (33 pont).

A népszerűségi listát Orbán Viktor (43 pont), Szijjártó Péter (39 pont) és Novák Katalin (38 pont) vezeti. Ezután következik a sorban Jakab Péter, így a felmérés szerint ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük a Fidesz és az ellenzéki pártok vezető politikusait. A felmérésben összesen 18 névre kérdeztek rá, a válaszadók egyessel osztályozták, ha valakit nagyon ellenszenvesnek tartanak, ötössel, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát transzformálták aztán a kutatók egy százas skálára, így a kisebb különbségek is jobban kijöttek.

A felméréssel kapcsolatban Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője a Telexnek azt mondta: két-három pont különbség még elhanyagolhatónak számít, négy-öt ponttól érdemes figyelni a különbségeket. Márki-Zay Pétert öt ponttal előzi meg Jakab Péter, a Jobbik elnöke, 11 ponttal pedig Orbán Viktor.

A kutatásból az is kiderült, hogy Márki-Zay Péter (34 pont) a fővárosban sem előzi meg Orbán Viktort (37 pont), a többi városban fej fej mellett áll a népszerűségük. A vidéki kistelepüléseken még nagyobb a különbség, Orbán Viktor (52 pont) fölényesen előzi az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet (21 pont). Ebben az összehasonlításban is előzi Márki-Zay Pétert Karácsony Gergely (24 pont), Fekete-Győr András (25 pont), Dobrev Klára (25 pont) és Jakab Péter (31 pont).

A Závecz közvélemény-kutatását február elején, még az ukrajnai háború előtt készítették az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán ezer ember személyes megkérdezésével.

Március elején jelent meg a Medián kutatása, amely február végén, az első háborús hírek idején a kormánypártok stabil vezetését regisztrálta. A kutatásból kiderült, hogy a háború kitörése előtt, a nagy osztogatások (szja-visszatérítés, 13. havi nyugdíj) idején a kormánypártok előnye csak négy százalékpont volt, az inváziót követően azonban 12 pontra nőtt az ellenzéki összefogással szemben.

(via Telex)

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. február 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)