Összegyűltek az ajánlások az ellenzék népszavazási kérdéseihez

PAP 5502
2022.03.09. 14:21
Összegyűlt a kellő számú ajánlás az ellenzék népszavazási kérdéseihez, délután dönt a Nemzeti Választási Bizottság a népszavazásra bocsájtásról.

Megvan a kellő számú ajánlás az ellenzéki összefogás két, népszavazásra feltett kérdéséhez. A szignók ellenőrzésének eredménye alapján ma délután dönt hivatalosan a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a népszavazásra bocsájtásról.

Bár az ellenzéki pártok eredetileg öt kérdésben szerettek volna országos referendumot, csupán az elsőt és az ötödiket engedte át a Nemzeti Választási Bizottság. Ezt a kettőt:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az NVB előzetesen úgy tájékoztatta a HVG-t, hogy megvan az elegendő számú ajánlás ahhoz, hogy az ellenzéki kérdésekről is dönthessenek a választók.

Amint arról korábban írtunk, december közepén kezdte meg az ellenzék az aláírások gyűjtését, és idén január 21-én adta le.

A kormánypártok népszavazási kérdéseit már korábban jóváhagyta az NVB, amelyet sikertelenülmegtámadtak az Alkotmánybíróságon. Épp ma számoltunk be róla, hogy már elkezdték a szavazólapok nyomtatását.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint valamikor októberben kerülhet sor az ellenzék által kezdeményezett referendum megtartására. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)