Már nyomtatják a szavazólapokat

2022.03.09. 12:06

Megkezdődött az április 3-án esedékes országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjainak nyomtatása az ÁNY Biztonsági Nyomdában, Budapesten.

Szerdán egy sajtóbejárás keretében mutatták be, hogy a választási dokumentumok milyen szigorú biztonsági intézkedések mellet készülnek, illetve miképp csomagolják őket szavazóköri bontásban.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtti sajtótájékoztatón elmondta: az ANY Biztonsági Nyomdában nyomtatják a kétféle – a magyarországi és a levélszavazáshoz szükséges – országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 12 nemzetiség országos listás szavazólapját, valamint a népszavazás kétféle szavazólapját.

A szavazólapokból összesen 122-félét nyomtatnak, a nyomdában pedig mintegy 23 millió szavazólap készül.

Postázzák a levélben szavazók csomagjait

Nagy Attila arról is beszélt, hogy az NVI elkezdte postázni a szavazási levélcsomagokat azoknak a külföldön élő magyar állampolgároknak, akik az országgyűlési választásokon és a vele egy napon esedékes népszavazáson levélben voksolhatnak.

A kedden elindult levélcsomagok egy része Romániába, szerdán pedig Szerbiába lett elpostázva.

Azok a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok, akik szavazni szeretnének az április 3-i országgyűlési választáson és a vele egy napon rendezett népszavazáson, szerdán 16 óráig regisztrálhatnak.

Nagy Attila arról is beszélt, hogy az NVI nyomon követi az ukrajnai helyzetet. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: több olyan szavazókör van, ahol jelenleg menekülteket szállásolnak el. Ilyen esetben a helyi választási iroda vezetője dönthet a szavazókör áthelyezéséről.