Öt percben mutatkozhatnak be az országos listát állító pártok a közmédiában

2022.03.09. 11:03
Március 16-tól három héten keresztül szerdán és csütörtökön az M1 és a Kossuth rádió biztosít felületet a programismertetőknek.

Mindennek célja, hogy a közmédia felületet biztosítson arra, hogy a magyar választópolgárok hiteles forrásokból ismerhessék meg minden induló párt és politikai szövetség programját, így a legszélesebb körű, kiegyensúlyozott információk birtokában hozhassák meg döntésüket április 3-án. A listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői március 25-én és április 1-jén a Duna televízióban – a pártokhoz hasonlóan – ugyancsak ötperces időkeretben mutathatják be programjukat.

A Közmédia Választási Iroda hangsúlyozza: továbbra is kiemelten fontosnak tartja az esélyegyenlőséget, hogy a választásokon listát állító jelölőszervezeteknek nyújtott egyenlő feltételek mellett biztosítsa a kiegyensúlyozott, objektív tájékozódást a nézőknek és hallgatóknak.

Az országgyűlési választáson hat pártlistát vettek nyilvántartásba, így a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd, a Gődény-féle Normális Élet Pártja, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Gattyán György vezette Megoldás Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom és a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt képviselői ismertethetik a programjukat öt percben.

A köztévén ritkán lehet látni ellenzéki politikusokat, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter például még egyszer sem járt az M1 stúdiójában.

A helyzet négy éve is hasonló volt, ezért az ellenzéki pártok többsége valamilyen performance-szal készült a köztévés szereplésre. Ezek közül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szereplése vált nehezen feledhetővé, miután a soproni jelöltjük csirkejelmezben kotkodácsolta végig a rendelkezésre álló öt percet.