Idős embereket megkárosító csalókat ítéltek el Szekszárdon

2022.03.10. 14:06
Idős embereket a járványhelyzetre hivatkozva megkárosító csalókat ítélt el jogerősen a Szekszárdi Járásbíróság, juttatta el közleményét a Szekszárdi Törvényszék az MTI-nek.

A négy dombóvári elítélt önkormányzati segély valótlan ígéretével tévesztett meg időseket 2021 februárjában, írta a hatóság kiadott közleményében.

A tényállás szerint az elsőrendű vádlott, egy 35 éves, hegyhátmaróci férfi egy önkormányzat vagy bank dolgozójának kiadva magát telefonon kereste meg a sértetteket.

Az elkövetők telefonon keresték fel az időseket, hogy elkérjék tőlük a személyes okmányaik, és a bankszámlaszámuk adatait, majd elérték, hogy személyesen is átadják az okmányokat, a bankkártyájukat és az ahhoz tartozó PIN-kódot. Azt mondták az időseknek, hogy a koronavírus-járvány miatt ötvenezer forintos önkormányzati támogatást kapnak, és ezért kellenek az adataik.

Az elsőrendű 35 éves férfi 95 emberrel lépett kapcsolatba, három esetben vettek fel készpénzt a bankkártya megszerzésével, és kilencszázezer forintot csaltak ki a sértettektől.

A március 9-i előkészítő ülésen valamennyi vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság az elsőrendű vádlottat különös visszaesőként 3 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, a másod-, a harmad-, és a negyedrendű vádlott – aki a készpénz felvételében működött közre – közérdekűmunka-büntetést kapott.